Київ. 22 червня. УНІАН. Керівництво ДП «Центр державного земельного кадастру» (Центр ДЗК) вважає неприйнятним законопроект про державний земельний кадастр, розгляд якого планується в парламенті 25 червня ц.р.

Про це повідомив перший заступник генерального директора ДП “Центр державного земельного кадастру” Олександр ГОРОБЕЦЬ на прес-конференції в УНІАН.

«На мій погляд, головна теза закону - те, що кадастр є децентралізованим. Це означає, що він ведеться органами місцевого самоврядування. На сьогодні ми одержимо не централізовану систему, з якої братимуть інформацію понад 100 виконавчих органів і держава гарантуватиме конституційні права громадян, а ми одержимо 600 різних систем», - сказав О.ГОРОБЕЦЬ.

Відео дня

Він пояснив, що законопроект у його останній редакції не передбачає зведення реєстрів, які ведуться місцевими органами самоврядування, в одну систему.

«Ми віддаємо ці повноваження місцевим радам. А що таке сьогодні кадастр у місцевих радах? – це немає ні єдиного підходу, ні єдиних стандартів, ні єдиної системи», - зазначив О.ГОРОБЕЦЬ.

Перший заступник гендиректора підприємства вважає, що закон про ДЗК окрім реєстрації прав на землю має включати і реєстрацію прав на нерухоме майно.

У свою чергу заступник генерального директора з питань ведення державного земельного кадастру ДП «Центр державного земельного кадастру» Ігор ДОЛІНСЬКИЙ зазначив, що із законопроекту вилучено поняття державної реєстрації прав на землю. «Взагалі незрозуміло, яким чином і хто буде це робити», - підкреслив він.

І. ДОЛІНСЬКІЙ вважає, що з ухваленням законопроекту в його останній редакції «Держкомзем просто перетвориться на статистичний орган».

О. ГОРОБЕЦЬ також зазначив, що згідно зі ст. 204 Земельні кодекси, порядок ведення державного земельного кадастру визначається законом, а законопроект цей порядок не визначає. «Тобто у нас буде закон, але щоб запрацював порядок, потрібно ще прийняти ряд законодавчих актів», - уточнив він.

Довідка УНІАН. Закон «Про державний земельний кадастр» був прийнятий Верховною Радою 20 березня 2007 року. 13 квітня 2007 року Президент України Віктор ЮЩЕНКО його ветував.