Київ. 22 червня. УНІАН. Прийняття законопроекту “Про соціальний діалог в Україні” у нинішній редакції є неприпустимим, тому що може призвести до ліквідації профспілкового плюралізму, введення профспілкової монополії ФПУ та позбавляє реальної можливості захисту своїх трудових і соціальних прав українських працівників.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ), народний депутат Михайло ВОЛИНЕЦЬ.

За його словами, на 18-му році незалежності в державі сталася ситуація, якої не виникало за всі попередні роки. ”Певні Остапи Бендери, які є членами параламенту України, вирішили узурпувати на себе три фонди соціального страхування і Пенсійний фонд, ...захопити під контроль роботодавчі та профспілкові організації, інші, які не зручні, знищити, і таким чином взяти контроль над такими процесами як укладення колективних договорів на підприємствах та установах, укладення територіальних і регіональних угод на національному, галузевому і обласному рівнях”, - сказав М.ВОЛИНЕЦЬ.

Відео дня

Він піддав жорсткій критиці ідею авторів законопроекту запровадити поділ профспілок та об’єднань роботодавців на репрезентативні і нерепрезентативні, а саме критерії, за якими він буде здійснюватися, зокрема, вимоги щодо не менше 5-відсоткового охоплення працюючого населення певної території чи не менше 10-відсоткового – працюючих у відповідній галузі.

Крім того, представники вільних профспілок вважають неадекватною норму законопроекту, якою для відповідності критерію репрезентативності на територіальному рівні профспілка чи об’єднання роботодавців повинні мати не менше трьох галузевих об’єднань з офісами (оргтехнікою, штатом тощо).

Як зауважив М.ВОЛИНЕЦЬ, згідно з цією вимогою КВПУ потрібно створити 83 “обкоми” і щороку витрачати понад 14 млн. грн. для забезпечення цих ”дармоїдів”.

Виходячи з того, що всім цим вимогам на сьогодні відповідає лише Федерація профспілок України, вважає голова КВПУ, законопроект переслідує одну мету – запровадити монополію ФПУ “на захист прав трудящих”. Автори нинішньої редакції законопроекту, за його словами, намагаються “узурпувати весь соціальний діалог в Україні і управління фондами соціального страхування”.

Стосовно останніх М.ВОЛИНЕЦЬ розповів, що бюджет трьох фондів соціального страхування – з тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і обов’язкового державного соціального страхування - на 2009 рік становитиме близько 170 млрд. грн. Крім цього, додав він, до переліку сфер впливу потрапить і Пенсійний фонд з бюджетом у майже 150 млрд. грн.

Як пояснив М.ВОЛИНЕЦЬ, делегувати своїх представників до правлінь та наглядових рад усіх цих фондів, після прийняття законопроекту, зможуть не окремі всеукраїнські профспілки, а тільки репрезентативні об’єднання, вимогам яких відповідає лише ФПУ. Таким чином, переконаний народний депутат, справжні цілі авторів законопроекту далекі від захисту прав найманих працівників, а полягають в отриманні доступу до ресурсів.

М.ВОЛИНЕЦЬ також повідомив, що минулого тижня брав участь у 98-й Генеральній сесії Міжнародної організації праці (МОП) у Женеві і мав можливість ознайомити керівництво організації з проектом українського закону про соціальний діалог. За його словами, МОП відразу ж направила листи голові Верховної Ради та уряду з вимогою не голосувати цей законопроект до отримання висновків експертів організації щодо його відповідності міжнародним нормам. Висновок фахівці МОП пообіцяли зробити до кінця червня.

Як наголосили представники вільних профспілок, закон про соціальний діалог важливий і потрібний для доповнення системи взаємовідносин між державою, роботодавцями на найманими працівниками. Однак приймати його в нинішній редакції, на їхнє переконання, неприпустимо – потрібно провести широку громадську дискусію, врахувати зауваження міжнародних організацій і після цього сформувати законопроект, який дозволить розвивати і поглиблювати соціальний діалог, а не навпаки, стане кроком назад від уже досягнутих позицій.