Київ. 22 червня. УНІАН. Більшість українців вважають конституційні зміни необхідними та підтримують їх внесення до Основного Закону до президентських виборів, щоб обираючи главу держави, громадяни України вже знали його повноваження.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему: ”Широка коаліція очима громадськості (результати соціологічного дослідження)” повідомив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН.

Зокрема, майже дві третини респондентів (60,2%) відповіли, що зміни до Конституції вносити доцільно. Частина опитаних вважають такі зміни непотрібними (17,2%), а значна частка респондентів не змогли визначитися з цього питання (22,6%).

Відео дня

Майже половина опитаних (44,4%) вважають, що змінювати Основний Закон потрібно до виборів Президента, 23% - після них, третина (32,6%) не змогли відповісти. Коли ж автори дослідження конкретизували питання: “Чи підтримали б Ви внесення змін до Конституції до президентських виборів, щоб обираючи Президента громадяни вже знали його повноваження?” показники дещо змінилися. “Так” відповіли 58% респондентів, “ні” - 14,7%, “важко відповісти” - 27,3%.

Дослідження також засвідчило негативне ставлення громадян до зміни повноважень чи термінів перебування при владі вже обраних Президента або Верховної Ради. Майже половина респондентів (47,4%) зазначили, що це неправильно. 23,6% вважають такі зміни можливими, а майже третина опитаних (29%) залишили це питання без відповіді.

Разом з тим, більшість українців (64%), як свідчать результати дослідження громадської думки, підтримують ідею прийняття нової Конституції чи змін до неї на всеукраїнському референдумі. І лише незначна частина респондентів (13,5%) не вважають конституційний референдум обов’язковим.

Соціологічне дослідження з метою виявити як громадяни України оцінюють спробу створення широкої коаліції за участю БЮТ і Партії регіонів проведене Національним інститутом стратегічних досліджень 12 - 16 червня. Опитування проводилося за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Опитано 2008 респондентів у всіх областях України, АР Крим та Києві. Похибка вибірки становить 2,1%.