Київ. 19 червня. УНІАН. Начальник ДП «Одеський морський торговий порт» (ОМТП) Микола ПАВЛЮК заявляє, що державне підприємство «Розрахунковий центр Мінтрансзв’язку» заборгувало порту 3 млн. грн.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами М.ПАВЛЮКА, 26 листопада 2008 року за ініціативою міністра транспорту та зв`язку Йосипа ВІНСЬКОГО Одеський морпорт і Розрахунковий центр Мінтрансзв’язку підписали договір про надання портом розрахунковому центру поворотної безвідсоткової позики в розмірі 3 млн. грн. Водночас договором передбачалося, що 1 млн. грн. буде повернено порту через 3 місяці після надання позики, ще 1 млн. грн. – через 4 місяці та решту 1 млн. грн. – через 5 місяців.

Відео дня

«Таким чином, до травня борг уже мали би повернути, протягом п`яти місяців, оскільки ми одразу перерахували кошти за умовою договору», – сказав він. Проте, за словами начальника порту, борг навіть не почали повертати, і він висить на дебіторській заборгованості ОМТП.

Як повідомив М.ПАВЛЮК, крім того, у порту є низка інших претензій до міністра Й.ВІНСЬКОГО щодо недоотриманого прибутку через неузгодження міністром знижок, які порт міг би надати за перевалку великих обсягів вантажів, за відхід частини вантажів з порту та ін.

Усе це, за даними М.ПАВЛЮКА, загалом обчислюється сотнями мільйонів гривень. «Ми передаємо це (документи – УНІАН) у Верховну Раду, яка розглядатиме питання щодо ВІНСЬКОГО, ми передаємо це в прокуратуру, передаємо до суду, де ми відповідно до законодавства зобов`язані зажадати відшкодування», – сказав він.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «Розрахунковий центр Мінтрансзв’язку», створене указом Міністерства транспорту та зв`язку 30 липня 2008 року, займається розробленням і впровадженням автоматизованої системи «Єдиний електронний квиток». Зокрема, через рекламу цього квитка виникла ситуація з відставкою Й.ВІНСЬКОГО.

15 червня прем`єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО заявила, що не виключає притягнення до відповідальності Й.ВІНСЬКОГО за спроби використати кошти державного підприємства «Укрпошта» не за цільовим призначенням. Вона звинуватила Й.ВІНСЬКОГО та народного депутата від БЮТ Геннадія ЗАДИРКА в спробах використати 15 млн. грн., що належать держпідприємству «Укрпошта», на друкування рекламних плакатів для виборчої кампанії міністра, який нібито збирається балотуватися на пост президента.

16 червня Й.ВІНСЬКИЙ спростував заяву Ю.ТИМОШЕНКО про його намір балотуватися на пост президента і про спроби використати кошти ДП «Укрпошта» на проведення передвиборної кампанії.

17 червня Й.ВІНСЬКИЙ подав у відставку. Наступного тижня парламент планує розглянути питання про його відставку.