Київ. 17 червня. УНІАН. Німецький державний банк розвитку KFW розпочав реалізацію проекту санації полігону побутових відходів у Кременчуку.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор бюро KFW у Києві Крістіан ДЬОРНЕР, робота над даним проектом проводиться в рамках реалізації німецьким Федеральним урядом спільно з KFW «Програми із захисту навколишнього середовища в комунальному секторі» в Україні.

За його інформацією, на першому етапі реалізації проекту планується проведення пробного буріння з метою вимірювання концентрації газу на полігоні побутових відходів. Пробне дегазування й аналіз даних проводитиметься німецькою компанією Haase Energietechnik AG, яка була відібрана за результатами міжнародного тендеру.

Відео дня

За словами мера Кременчука Миколи ГЛУХОВА, попередні оцінки експертів свідчать про значні обсяги газу на полігоні. Надалі газ передбачається використовувати для отримання електроенергії, якою забезпечуватимуть установку механіко-біологічної переробки сміття, будівництво якої передбачене іншим етапом проекту. Надлишки електроенергії планується використовувати для освітлення вулиць міста, а також для потреб комунальних підприємств.

У свою чергу директор з проектів в Україні, Haase Energietechnik AG Йорг МАЙССНЕР відзначив, що дізнатися, досить чи ні електроенергії на потреби міста, можна буде тільки після проведення досліджень. Зокрема, це залежатиме від обсягів газу, а також від його якості.

Він повідомив, що дослідження продовжаться близько 3 місяців. Компанія планує пробурити на полігоні 6 свердловин.

На прес-конференції було підписано договір про фінансування першої стадії проекту. Передбачений договором обсяг коштів – 650 тис. євро.

Як повідомив Й.МАЙССНЕР, у Європі санація полігону побутових відходів на зразок полігону в Кременчуку, обходиться в середньому в 3-4 млн. євро.

За інформацією К.ДЬОРНЕРА, в рамках «Програми із захисту навколишнього середовища в комунальному секторі» KFW також проводить підготовчі роботи з проектів у місті Чернівці (проект з поліпшення якості питної води) і в Львові (проект з поліпшення системи громадського транспорту, зокрема будівництво трамвайної лінії).

Довідка УНІАН. KFW є банком розвитку німецького Федерального уряду. KFW входить до десятки найбільших банків Німеччини, на кінець 2008 року активи KfW-Bankengruppe становили близько 350 млрд. євро.

80% акцій банку належить німецькому Федеральному уряду, 20% - землям (Bundeslaender).

Німецький уряд і KFW надали Україні на реалізацію проектів у фінансовому секторі, енергетиці, а також в комунальній інфраструктурі інвестиції на суму до 500 млн. євро.