Київ. 17 червня. УНІАН. Внаслідок кадрових чисток у Державному комітеті із земельних ресурсів (Держкомзем) близько 50% складу керівного апарату замінили працівниками Контрольно-ревізійного управління та податкової адміністрації.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Профспілки працівників галузі земельних відносин України (ПРГЗВУ) Дмитро ФІЛІПЧУК.

За його словами, на керівні посади Держкомзему призначаються працівники без належної освіти, досвіду роботи.

Відео дня

Він також зазначив, що це відбувається паралельно з цілеспрямованим руйнуванням системи державного земельного кадастру, підкріпленим урядовою постановою №439 і законом №1066», націленими на зміну процедури реєстрації право встановлювальних документів на землю.

Заступник начальника Головного управління Держкомзему в Київській області Марія МАНОХА своєю чергою зазначила, що під фактичним керівництвом першого заступника начальника Головного управління Держкомзему в Київській області Юрія В’ЯЗМЕТИНОВА «роботу Головного управління було зведено суто до звітності та друкування реєстраційних карток».

Голова «Коаліції боротьби із земельною корупцією» Ярослав МІСЯЦЬ, який також узяв участь у прес-конференції, зазначив, що жодна спроба представників цієї організації або керівництва профільної профспілки вийти на контакт з керівником земельного відомства О.КУЛИНИЧЕМ і повідомити його про факти порушень чинного законодавства у структурі Держкомзему не увінчалася успіхом. Тому Коаліція звертається до голови уряду Юлії ТИМОШЕНКО і голови Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА із закликом зупинити руйнування системи Державного комітету із земельних ресурсів, і зокрема державного земельного кадастру, оскільки «цей процес загрожує національній безпеці України».

Як повідомляв УНІАН, Профспілка працівників галузі земельних відносин України раніше заявляла, що прийнятий 5 березня ц.р. Закон №1066 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що засвідчують право на земельну ділянку, а також порядку розділення та об`єднання земельних ділянок» і відповідно до цього Закону урядова постанова №439 від 6 травня ц.р. «зруйнують систему Держземкадастру». Профспілка вимагала почати процедуру щодо скасування постанови Кабміну №349, яка «знищує Державний земельний кадастр», припинити «надуману і штучну» реорганізацію Центру Держкомзему, під виглядом якої відбуваються «масові чистки”, скасувати накази про скорочення працівників системи Держкомзему, почати процедуру розроблення нового колективного договору, підвищити заробітну плату працівникам системи Держкомзему в регіонах.