Київ. 9 червня. УНІАН. Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів не змогли домовитися про створення у Верховній Раді “широкої” коаліції, тому що домовленості про об’єднання були надто складними і порушення будь-якої з них одразу ж призводило до припинення переговорів.

Таку думку сьогодні у ході круглого столу в агентстві УНІАН висловив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир ГОРБАЧ.

“Чому вся конструкція розпалася? Тому що вона була занадто, дуже складна, і як тільки один елемент вибивався... то впала вся конструкція”, - сказав В.ГОРБАЧ.

Відео дня

Однією з причин такого фіналу переговорів, вважає він, могла стати незгода частини народних депутатів від БЮТ пролонгувати повноваження нинішньої Верховної Ради ще на два роки, як пропонували ініціатори створення нової більшості. У зв’язку з такою умовою, за його словами, у цій політичній силі назрівав конфлікт.

Експерт вважає, що, намагаючись уникнути загострення, лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО на зустрічі зі своєю фракцією заявила, що вона також не підримує продовження повноважень Верховної Ради. Однак після цього, вважає В.ГОРБАЧ, лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ “відразу ж перестав їй довіряти в усьому іншому”.

На думку експерта, впродовж поточного тижня буде багато коментарів, заяв і звинувачень з обох боків у зриві переговорного процесу, і якщо відкинути певні перебільшення, вважає він, то можна буде визначити дійсні причини зриву домовленостей. “Обидві сторони розкажуть один про одного все, і всім все буде відомо. Треба просто набратися терпіння”, - вважає В.ГОРБАЧ.

Як повідомляв УНІАН, 7 червня лідер Партії регіонів В.ЯНУКОВИЧ заявив про незгоду з низкою умов щодо створення “широкої” коаліції і про вихід його політичної сили з переговорного процесу.

Пізніше того ж дня прем’єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО у своєму телезверненні повідомила, що розраховувала саме 7 червня, у свято Святої Трійці, на об’єднання чотирьох політичних сил – Партії регіонів, БЮТ, Блоку Литвина та більшої частини НУНС.

«Переговори йшли надзвичайно важко, але все ж таки йшли. На жаль, сьогодні Віктор ЯНУКОВИЧ поставив на них крапку. Він в односторонньому порядку, нікого не попередивши, вийшов з переговорного процесу і зробив гучну політичну заяву, поставивши, власне кажучи, хрест на об’єднанні”, - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.