Київ. 5 червня. УНІАН. Вітчизняний композитор Олександр СПАРИНСЬКИЙ видав новий аудіодиск “Чари купальської ночі”, який містить автентичні українські пісні у виконанні фольклорних колективів під акомпанемент народних українських музичних інструментів.

Презентація нової роботи всесвітньо відомого маестро, який працює в жанрі світової музики (World Musik), пройшла сьогодні в УНІАН.

За словами О.СПАРИНСЬКОГО, “Чари купальської ночі” – це оригінальне прочитання традиційного музичного й етнографічного надбання, що знаходиться на межі фольклору, авангарду, джазу та електронної музики. Перед написанням твору він ознайомився та дослідив багато матеріалів і записів, що стосувалися традицій давнього свята Івана Купала та пов’язаних з ним дійств.

Відео дня

Відтворити прадавні українські обряди в натуральному вигляді та звучанні композитору допомогли гурти “Ars Nova”, “Кралиця”, “Берегиня” та низка інших фольклорних колективів. Побачити майже справжнє святкування на диску також можна, оскільки, крім аудіо складової, він містить і відео - 20-хвилинне Купальське дійство.

Пояснюючи своє захоплення саме вітчизняним фольклором, О.СПАРИНСЬКИЙ зазначив, що в народній музиці, на його переконання, міститься невичерпне джерело сучасного музичного мистецтва, яке лише інтерпретує на новітній лад глибоку історичну пам’ять нації. За словами автора, таким чином він намагається дати людям зрозуміти, що народна музика варта більшого, аніж просто лежати записами в архівах.

Крім того, О.СПАРИНСЬКИЙ повідомив, що перебуваючи за кордоном, він відвідував магазини світової музики (World Musik), де зібрані записи фольклору з багатьох країн світу, і неодноразово зустрічав збірники народних пісень досить екзотичних країн, натомість української народної пісні не знаходив. Композитор переконаний, що українська музична мова є частиною світової, вона неодмінно буде цікавою слухачам різних країн, тому її варто популяризувати і поширювати світом.

Голова Всеукраїнського товариства “Просвіта” Павло МОВЧАН, зі свого боку, зазначив, що О.СПАРИНСЬКОГО дуже добре знають за кордоном і, на жаль, він недостатньо відомий в Україні. Так, попередні диски маестро, присвячені веснянкам та святкуванню Різдва, набули широкого розголосу по всьому світу – від Ватикану й до Австралії. За його словами, композитор пропускає через себе всю музику, яку пише, знаходить для неї нові барви, глибину, емоції, які потім передаються слухачеві.

П.МОВЧАН пообіцяв автору сприяти в поширенні його диску в країні задля підтримки та розвитку української народної музики і фольклору.