Київ. 5 червня. УНІАН. З 5 червня по 5 липня у Києві у Музеї українського народного декоративного мистецтва (вул. Івана Мазепи, 21) проходитиме І Міжнародний фестиваль емалей в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила куратор фестивалю Ольга НОВОДЕРЕЖКІНА.

За її інформацією, участь у фестивалі візьмуть 47 художників, серед яких - представники Росії, Грузії, Угорщини, Франції, Румунії, Іспанії.

Відео дня

Кожен з них привезе до Києва в середньому 3-5 своїх робіт. Це будуть роботи різних напрямків у мистецтві емалі: від натільного хрестика до великих панно в дизайні архітектури.

У рамках фестивалю працюватиме постійна експозиція художніх творів, виконаних у техніці гарячих емалей з фондів музею, яка презентує твори українських художників-емальєрів кінця ХХ - початку ХХІ століть. Крім того, відвідувачі матимуть змогу оглянути експозицію унікальних пам’яток східних емалей ХІХ століття з колекції Ялтинського об’єднаного історико-літературного музею.

Як зазначила О.НОВОДЕРЕЖКІНА, основні заходи фестивалю проходитимуть до 10 червня. Серед них - презентації колекцій емалей, майстер-класи відомих художників та круглий стіл.

Сьогодні о 19.00 відбудеться урочисте відкриття міжнародної виставки емальєрного мистецтва, презентація каталогу учасників виставки.

Організаторами фестивалю виступили Головне управління культури і мистецтв КМДА та Музей українського народного декоративного мистецтва. Захід відбудеться за підтримки, зокрема, благодійної організації “Президентський фонд Леоніда Кучми “Україна” та ряду інших спонсорів.

Автор ідеї проведення фестивалю Юлія БОРОДАЙ зауважила, що захід має на меті популяризувати в Україні древнє мистецтво емалі, інформувати про сучасний стан емальєрного мистецтва, його перспективи розвитку і проблеми; популяризувати твори українських майстрів-емальєрів та дати їм можливість підвищити професійну майстерність.

“Фестиваль дасть можливість Україні показати світу роботи наших українських майстрів та показати, що вони є конкурентоспроможними. І так само ми зможемо побачити закордонний досвід на прикладі наших зарубіжних учасників”, - підкреслила Ю.БОРОДАЙ.

Щодо перспектив фестивалю О.НОВОДЕРЕЖКІНА сказала, що його організатори та ініціатори планують, щоб він отримав статус бієнале, і розраховують, що Київ раз на два роки “перетворюватиметься на столицю світової емалі”.