Київ. 5 червня. УНІАН. Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ вважає, що в умовах нинішньої критичної ситуації в країні велику коаліцію в парламенті необхідно створювати якнайшвидше.

Таку думку М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Таку велику коаліцію необхідно створювати впродовж тижня. Часу вже немає», - сказав М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ.

Відео дня

На його думку, приступивши до переговорів про створення великої коаліції в парламенті, політичні сили «роблять крок від прірви, в якій опинилася країна».

«Це єдина можливість для України визначити та ідентифікувати український національний інтерес, оскільки будь-який інший варіант означав би спробу нав`язати одноколірну коаліцію, припустимо, помаранчевих або постпомаранчевих сил, або навпаки, антипомаранчеву коаліцію. Для того щоб Україна мала перспективу як країна, вона має виробити національний інтерес на користь всього або, за можливістю, більшої частини українського суспільства», - вважає політолог.

Крім того, М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ переконаний, що нова політична система має бути сконструйована так, щоб примушувати великі політичні сили до компромісів.

«Така політична система може бути тільки в парламентському варіанті. Потрібно, щоб легально політичні сили, які представляють різні частини країни, знайшли компромісні рішення з ключових питань внутрішньої і зовнішньої політики. Я переконаний, що це можливо. Наскільки це вдасться нашим героям, важко сказати. Але вони зробили або роблять крок у напрямі від прірви, перед якою сьогодні опинилася країна», - пояснив він.

«Країна сьогодні перебуває в суперкритичному становищі - ми не тільки не вийшли з економічної кризи, ми постійно заглиблюємо політичну кризу, в якій перебуває наша країна, повністю дискредитувавши владу, яка не в змозі говорити одним голосом ні всередині, ні за кордоном. Це суперкритичне становище, з якого потрібно виходити, а не міркувати про те, як було б ідеально, правильно і демократично. Немає зараз можливості і часу. Треба зараз дати шанс нашим політичним силам», - вважає М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ.

Політолог вважає «безсовісною» поведінкою спроби завадити консолідації найбільших політичних сил.

«Це безсовісно, і продиктовано лише шкурницьким інтересом Президента країни Віктора ЮЩЕНКА, який повністю дискредитував себе, шкурницьким інтересом гравців, які розуміють, що їм нічого не світить, якщо «великі» домовляться», - додав він.

У свою чергу, директор PR-групи POLITTECH Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ зазначив, що основною для створення великої коаліції в парламенті має стати не лише конституційна, але й економічна програма, оскільки у вересні-жовтні очікується нова хвиля світової кризи.

«У такому разі, основою створення великої коаліції, звичайно, має стати економічна програма. Але й без зміни політичного середовища за допомогою внесення конституційних змін створювати таку коаліцію немає сенсу», - сказав він.