Київ. 5 червня. УНІАН. Народне об’єднання “Щит” заявляє, що очистило центр Києва від “купки політичних маргіналів”. Про це йшлося на прес-конференції активістів громадської організації НО “Щит”, яка відбулася сьогодні в УНІАН.

“Наші активісти вирішили питання щодо порятунку історичного центру столиці від подальшої руйнацій в результаті діяльності купки політичних маргіналів. Майдан Незалежності абсолютно правовими методами був очищений від незаконно встановлених наметів, які слугували, головним чином, для пиятики, вживання наркотичних засобів і були центром порушення громадського порядку”, - наголосив голова ГО “Щит” Олександр ЄМЧУК.

Він повідомив, що організація отримала висновки експертизи стану історико-архітектурного комплексу “Майдан Незалежності”. “Експертиза Головного управління охорони культурної спадщини Києва встановила, що політичні найманці зруйнували покриття Майдану, зіпсували елементи історичних пам’яток, сходи та гранітне покриття парапетів”, - поінформував О.ЄМЧУК.

Відео дня

Представники “Щита” повідомили, що об’єктом його інтересів є захист прав киян на безпечне і комфортне середовище життя. “Тому ми будемо продовжувати боротьбу з вандальним використанням історико-культурного центру столиці штучними представниками таких же штучних організацій. Ми будемо стежити за правопорядком на вулицях Києва шляхом громадського патрулювання”, - наголосив активіст організації Віктор СМАЛІЙ. Водночас, він зауважив, що правоохоронні органи поки що не підтримали ініціативу “Щиту” допомогти міліції спільно патрулювати вулиці столиці.

Серед інших ініціатив активісти організації заявили про здійснення контролю над забороною продажу алкоголю, тютюнових виробів та гральних закладів біля шкіл та інших місцях перебування молоді.

Як повідомляв УНІАН, 20 березня о 5-й годині ранку близько сотні чоловік в камуфляжній формі напали на наметове містечко громадської ініціативи “Геть усіх!” на Майдані Незалежності в Києві. За інформацією прес-служби ініціативи, внаслідок погрому були побиті активісти, які знаходилися на наметах, і зруйновані намети.

21 березня начальник Головного управління МВС України в місті Києві Віталій ЯРЕМА заявив, що до погрому наметового містечка «Геть усіх!» причетна громадське об’єднання «Щит».

23 березня голова ГО “Щит” О.ЄМЧУК визнав участь активістів об’єднання у конфлікті з учасниками акції “Геть усіх!”, що стався 20 березня в Києві на Майдані Незалежності. Після прес-конференції співробітники міліції затримали О.ЄМЧУКА, його допитали й відпустили.

25 травня ц. р. начальник Головного управління МВС України в м. Києві Віталій ЯРЕМА повідомив про рішення столичної мерії від 21 травня цього року, згідно з яким, на Майдані Незалежності в столиці та поблизу навчальних закладів заборонено встановлення будь-яких малих агітаційних архітектурних форм. За його словами, ініціаторами прийняття такого рішення була не лише Київська міська державна адміністрація, але й столична міліція. За словами В.ЯРЕМИ, в результаті встановлення політичними чи громадськими організаціями малих архітектурних форм псується зовнішній вигляд центру Києва, а також це сприяє розповсюдженню антисанітарії.