Київ. 3 червня. УНІАН. Політолог Олександр ПАЛІЙ вважає, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО може зупинити процес внесення змін до Конституції шляхом розпуску Верховної Ради.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

За словами О.ПАЛІЯ, на сьогодні в Україні існує загроза демонтажу демократії.

Відео дня

Експерт закликав громадськість не вірити у демагогічні заяви ініціаторів створення коаліції між БЮТ і Партією регіонів про об’єднання еліт, необхідність об’єднання суспільства тощо. «Це брехня, яка не має під собою жодного підґрунтя», - сказав О.ПАЛІЙ.

За його словами, єдиною справжньою метою цих процесів є узурпація влади двома вищезазначеними політичними силами.

Разом з тим, політолог нагадав, що, за Конституцією України, єдиним джерелом влади в державі є народ, і жоден державний інститут не може узурпувати владу. Тому, на його переконання, будь-які дії державних органів щодо звуження прав громадян і зміни конституційного ладу є незаконними.

О.ПАЛІЙ підкреслив, що народ не давав права парламенту, зокрема, подовжувати свої повноваження, а також змінювати процедуру обрання Президента.

За словами О.ПАЛІЯ, Президент має найрішучішим чином відреагувати на ситуацію, що склалась. Він зазначив, що у своєму розпорядженні Президент має багато методів, аби запобігти незаконній зміні конституційного ладу. Одним з них політолог назвав право Президента видати указ про розпуск Верховної Ради.

О.ПАЛІЙ наголосив, що незалежно від того, чи буде таке рішення обґрунтованим, указ буде діяти доти, поки його не скасує Конституційний Суд.

Як сказав експерт, на це буде потрібно один-два місяці, але цього часу буде достатньо, щоб зірвати процес внесення незаконних змін до Конституції України.

О.ПАЛІЙ додав, що якщо депутати не погодяться з таким рішенням Президента, то поставлять себе поза законом, і щодо них можуть бути застосовані відповідні санкції.