Київ. 3 червня. УНІАН. Обрання Президента України у Верховній Раді є непопулярним, але вимушеним шляхом заради досягнення політичної стабільності в Україні та подолання економічної кризи.

Таку думку висловили українські політичні експерти сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

На переконання директора Центру політичного маркетингу Василя СТОЯКІНА, створення широкої коаліції між Партією регіонів і Блоком Юлії ТИМОШЕНКО як варіант для подолання політичної кризи є дуже поганим.

Відео дня

“Так само можливе перенесення виборів у парламент зустріне, м’яко кажучи, невдоволення громадськості”, - вважає політолог.

Водночас, на його думку, Україна сьогодні опинилася в такій ситуації, коли ніякого кращого варіанту просто немає. Він наголосив, що альтернативи, які пропонує діючий Президент, “навіть розглядати не хочеться, зважаючи на його рейтинг довіри”.

“Доводиться... погодитися, що той варіант, який пропонують Віктор ЯНУКОВИЧ і Юлія ТИМОШЕНКО, є найкращим і актуальним, принаймні, він є таким, що реалізовується”, - сказав В.СТОЯКІН, додавши, що сьогодні українці опинилися у безвихідній ситуації, через що необхідно або поступитися якоюсь часткою звичних демократичних традицій – на користь не менш демократичних у кінцевому результаті, або буде втрачена не лише демократія, але держава в цілому.

У свою чергу, політичний експерт, провідний науковий співробітник Інституту вищої освіти Академії педагогічних наук України Зореслав САМЧУК заявив, що належить до “обережних прихильників доцільності створення великої коаліції”.

Він зазначив, що такий розвиток сценарію є головною альтернативою для “того театру абсурду, який панує в Україні”. “Я маю на увазі цілковитий параліч виконавчої гілки влади, що тягнеться, щонайменше, з кінця 2004 року”, - пояснив експерт.

“Україна стрімко наближається до ознак держави, що не відбулася. Сьогодні ми потрапили у ситуацію, коли насправді можемо не провести прямих всенародних президентських виборів. В умовах розхитаної, розбалансованої політичної системи ми можемо отримати трьох президентів”, - вважає експерт Київського центру політичних досліджень та конфліктології Антон ФІНЬКО.

На думку експерта, сьогодні в Україні необхідно вжити неприємних, непопулярних заходів, що спровокують невдоволення громадської думки, несприйняття і спротив електоратів Партії регіонів і БЮТ. Серед цих шляхів політолог визначив створення великої коаліції між цими конкуруючими політичними силами.

Водночас А.ФІНЬКО наголосив, що перенесення виборів Президента до Верховної Ради, відповідно до принципів права, зокрема, міжнародного, не є порушенням чи звуженням прав людини, а лежить у площині оптимізації організації влади.

На думку директора компанії “Соціополіс” Володимира ПОЛЯКОВА, обрання Президента у парламенті конституційною більшістю голосів депутатів надасть главі держави більшої легітимності, ніж перемога на всенародних прямих виборах із перевагою в 1% голосів.