Київ. 29 травня. УНІАН. Керівники організацій колективного управління (ОКУП) виступають за створення сучасної системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права.

Про це вони заявили на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Вони вважають, що створення сучасної системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав є важливим напрямом на шляху побудови в Україні громадянського суспільства.

Відео дня

Як зазначив директор об’єднання підприємств “Українська Ліга Музичних прав” Олексій ГУМЕНЧУК, європейські країни створювали таку систему століттями. Саме тому, за його словами, законодавче вдосконалення у сфері авторського права і суміжних прав є одним з необхідних елементів на шляху інтеграції України до Європейського Союзу. Керівники організацій колективного управління зазначили, що на цей час в Україні авторами, виконавцями, виробниками фонограм створено 13 організацій колективного управління. Завдяки заходам, запровадженим Державним департаментом інтелектуальної власності, з 2003 року розпочалася активізація діяльності ОКУП. Сума зібраної ОКУП винагороди за останні роки збільшилася майже у 5 разів. Але потенціал України є значно більшим і тому керівники організацій колективного управління вважають, що державі ще треба багато зробити в цьому напрямку. О.ГУМЕНЧУК повідомив, що в минулому році в Україні за публічне використання творів, фонограм і виконань було зібрано лише 30 млн. грн., в той час як в Голландії понад 200 млн. євро. Вони також зазначили, що основну частину у загальній сумі винагороди за використання об’єктів авторського права і суміжних прав становить винагорода, що збирається у сферах публічного виконання (заклади торгівлі, громадського харчування, побутового, транспортного та готельного обслуговування) та публічного сповіщення (телерадіоорганізації, провайдери програмної послуги).

Керівники організацій колективного управління зазначили, що на сьогодні склалася ситуація, коли користувачі взагалі ухиляються від сплати ОКУП відповідної винагороди за використання творів. Для забезпечення виплати авторської винагороди телерадіокомпаніями, кафе, барами, ресторанами, готелями планується у співпраці з власниками авторського права і суміжних прав суттєве посилення контролю з боку правоохоронних та контролюючих органів за своєчасним укладанням зазначеними вище суб’єктами підприємницької діяльності договорів з ОКУП на виплату авторської винагороди за використання об’єктів авторського права або суміжних прав.