Київ. 28 травня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА і його заступник Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ вважають, що всі політичні сили, представлені в парламенті, мають об`єднатися не пізніше червня для виходу країни з кризи і ухвалення Конституції.

Таку думку В.БАЛА і О.ГОЛОБУЦЬКИЙ висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Я вважаю, що фактично всі політичні сили могли б об`єднатися хоча б з одної причини, що якщо подивитися на будь-яку політичну силу, там складно буде знайти повний набір команди фахівців, які могли б забезпечити всі сфери і напрями, щоб вирішувати всі виклики і ризики, які зараз стоять перед країною. І тут, мені здається, повинні бути і їх бажання, і добра воля», - сказав В. БАЛА.

Відео дня

На його думку, якщо політичні сили зараз не об`єднаються і не змінять необхідний для всіх гілок влади інструментарій через внесення змін до Конституції, то впродовж найближчих 2-3 років ситуація в країні буде ще менш стабільною. «У нас вже був один раз парад суверенітетів окремих регіонів, і не дай Боже, щоб цей парад почався через небажання визнати, хто виграв або не виграв вибори», - пояснив експерт.

У свою чергу О.ГОЛОБУЦЬКИЙ зазначив, що в результаті такого об`єднання політичних сил необхідно сформувати антикризовий уряд. «Це можуть бути професіонали з будь-яких політичних сил, але зрозуміло, що соціальний блок, міністерство ЖКГ, міністерство охорони здоров`я, міністерство молоді та спорту, міністерство фінансів мають очолювати професійні люди, які готові нести відповідальність за те, що вони роблять», - впевнений він.

При цьому експерт вважає абсолютно необов`язковим юридичне оформлення парламентської більшості. «З легітимністю (нової більшості в результаті об`єднання політсил – УНІАН) немає жодних проблем. Вони просто проголосують більшістю голосів нову Конституцію. Все. Питання зняте», - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

«У цій ситуації йдеться не про переформатування коаліції. Цей документ можна назвати як завгодно – декларація, меморандум, але тільки не Універсал. Це слово краще не вживати. Вони повинні заявити про те, що беруть на себе відповідальність, хай змінюють регламент Верховної Ради, запускають цю більшість і починають напрацьовувати зміни до Конституції», - додав В.БАЛА.

Експерт переконаний, що ініціатива Президента України Віктора ЮЩЕНКА про негайне оголошення конституційного референдуму у відповідь на таку консолідацію сил в парламенті є важкореалізованою. «Будь-який референдум має бути легалізований Верховною Радою. Тоді ми можемо йти на будь-який референдум. Крім того – на будь-який референдум потрібні гроші. Я взагалі не розумію цих страшилок про те, що «це кінець демократії»! Що є критерієм демократії? Якщо немає посади Президента і він її не обіймає, і не сидить на Банковій у шикарних хоромах, то це вже кінець демократії?», - поцікавився В.БАЛА.