Київ. 28 травня. УНІАН. Керівники ряду українських музеїв заявляють, що музейні предмети з їх фондів відбираються до “Мистецького арсеналу” лише для тимчасового експонування на виставці «Древо України».

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, керівники музеїв спростували інформацію, поширену заступником голови Верховної Ради Миколою ТОМЕНКОМ щодо «пограбування музеїв на користь недобудованого “Мистецького арсеналу”».

Відео дня

Так, директор Музею українського декоративного мистецтва Адріана ВЯЛЕЦЬ підкреслила, що участь музеїв у виставці «Древо України» є виключно добровільною співпрацею. “Я з усією відповідальністю заявляю, що тиску на мене немає, на мене тиснути не можна, я занадто вільна людина, щоб на мене тиснули. Більше того, я вважаю своїм обов’язком як музейника увійти в цей проект і спрямовувати його в те русло, яке потрібне саме для музеїв”, - наголосила А.ВЯЛЕЦЬ.

Директор історико-археологічного музею трипільської культури “Прадавня Аратта-Україна” Олександр ПОЛІЩУК підкреслив, що ця виставка працюватиме рік, і саме на цей час будуть передаватись експонати з музеїв для виставки. Сама ідея виставки полягає в необхідності створити загальну музейну експозицію, яка буде “показувати рівень території, на якій ми проживаємо і те що створилося на цій території за останні 20 тисяч років, й що дозволить стверджувати, що саме на території України народилась духовно і сакрально вся європейська спільнота білої раси”.

Директор Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара” Петро ГОНЧАР зазначив, що люди, які висловлюються проти “Мистецького арсеналу” не дбають про збереження культурних цінностей, а “про те, кому будуть належати ці приміщення”. Також, він назвав цинізмом використання таких тем в “політичних розбірках”.

Заступник генерального директора з музейної роботи ДП “Мистецький арсенал” Таїсія СИДОРЧУК зауважила, що Міністерство культури і туризму розіслала пропозиції щодо надання своїх експонатів для виставки практично усім українським музеям. При цьому зголосилось лише тридцять з них. “Якби кожний відчував прес і диктат чи міністра чи Міністерства культури, то мабуть під козирок взяли б усі музеї – цього немає, є лише добра воля і бажання”, - наголосила Т.СИДОРЧУК.

Як відомо, 21 травня заступник голови Верховної Ради України М.ТОМЕНКО повідомив, що ситуацію, яка склалася довкола музейного комплексу «Мистецький арсенал», розгляне парламентський Комітет з питань культури і духовності.

Віце-спікер наголосив, що вважає корисним парламентський контроль за ситуацією, яка склалася навколо будівництва «Мистецького арсеналу». «Необхідно зрозуміти логіку і концепцію функціонування цього музею та унеможливити розкрадання музейних експонатів в разі організації виставки до Дня Незалежності України», - сказав М.ТОМЕНКО.

Він зауважив, нещодавно Міністерство культури і туризму почало «кампанію по передачі музейних предметів і музейних колекцій із закладів культури України до «Мистецького арсеналу». «Кожен керівник, передовсім знаних українських музеїв, отримав листа від міністра культури Василя ВОВКУНА, в якому йдеться про те, що до 25 квітня цього року вони повинні надіслати списки відібраних експонатів з їхньою атрибуцією та фотографіями для передачі в «Мистецький арсенал» і що така дія здійснить «прорив у розвитку вітчизняної культурно-мистецької та музейної справи, слугуватиме консолідації політичних і громадських сил України, поліпшенню міжнародного іміджу держави», йдеться у повідомленні прес-служби.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня Міністерство культури і туризму з приводу поширеної М.ТОМЕНКОМ інформації наголосило, що музейні предмети з фондів діючих українських музеїв збираються до “Мистецького арсеналу” лише для тимчасового експонування на виставці «Древо України» і про передачу на постійній основі не йдеться.