Центр соціальних досліджень “Софія” з 13 по 22 травня 2009 р. провів опитування дорослого населення України. Всього було опитано 2013 респондентів віком від 18 років і старше. Вибірка опитування репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними ознаками. Метод проведення опитування – індивідуальне інтерв`ю за місцем проживання респондента (на дому). Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Економічна ситуація є джерелом масового невдоволення та соціального напруження в країні. Майже всі (94,2%) опитані характеризують економічну ситуацію як „погану” або „скоріше погану, ніж добру”. Причому однозначно „поганою” економічну ситуацію вважають 59,7% респондентів. „Доброю” або „скоріше доброю, ніж поганою” вважають економічну ситуацію лише 4,1% респондентів. (Не визначилися з відповіддю – 1,7%).

У масовій свідомості домінують песимістичні погляди щодо перспективи поліпшення ситуації. Практично половина (47,9%) опитаних вважає, що криза в Україні ще тільки набирає силу, що економічна ситуація надалі буде погіршуватися. Третина (36,2%) респондентів дотримується думки, що зараз - розпал (пік) кризи, але подальшого погіршення економічної ситуації вже не буде. І тільки 6,6% опитаних впевнені, що криза вже закінчується, а економічна ситуація поступово нормалізується. (Не визначилися з відповіддю – 9,3%).

Відео дня

Попри оптимістичні заяви влади, мало хто сподівається на подолання економічної кризи найближчим часом. Майже половина (45,9%) опитаних висловили думку, що поліпшення економічної ситуації відбудеться лише через кілька років. Чверть (24,0%) респондентів вважають, що кризу вдасться подолати в наступному році. І лише 13,6% опитаних висловили сподівання, що поліпшення відбудеться у поточному році. (Не визначилися з відповіддю – 16,5%).

Суспільство все сильніше відчуває потребу у змінах. Більшість (58,1%) опитаних дотримується думки, що українське суспільство зараз найбільше потребує кардинальних змін і, насамперед, - зміни політичного керівництва. Тих, хто вважає, що суспільство сьогодні потребує стабільності, - значно менше (34,9%). (Не визначилися з відповіддю – 7,0%).

Такі показники можна вважати критичними для суспільства. Невдоволення, що виникає на ґрунті економічних негараздів може стати каталізатором політизації суспільних настроїв та подальшого загострення політичної ситуації в країні.

У масовій свідомості існують різні точки зору на те, які зараз необхідні заходи для нормалізації політичної ситуації в країні. Найчастіше висловлюється думка про необхідність проведення одночасно позачергових парламентських і президентських виборів (вказали 30,1% опитаних). Крім того, частина респондентів вважає доречним проведення окремо або позачергових президентських, або позачергових парламентських виборів (вказали відповідно 10,5 та 4,4% респондентів). Відтак, на підтримку тих чи інших дострокових виборів виступає майже половина (45,0%) опитаних.

Менш популярною є ідея прийняття нової Конституції (вказали 14,0% респондентів).

Найменше прихильників – створення широкої парламентської коаліції за участю фракцій БЮТ і Партії регіонів. Такий шлях нормалізації політичної ситуації підтримують 9,2% респондентів. 

Українські громадяни загалом скептично оцінюють доцільність співробітництва БЮТ та Партії регіонів. Більшість (56,1%) опитаних вважають, що співробітництво Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів неможливе через розбіжності їхніх політичних позицій. Тільки 23,1% респондентів висловили думку, що БЮТ і Партія регіонів повинні працювати разом, щоби забезпечити єдність і стабільність у країні. (Не визначилися з відповіддю – 20,8%).

Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради, то найкращі шанси потрапити до парламенту мали б Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, КПУ, Блок Литвина та Блок Арсенія Яценюка (умовна назва). Серед усіх опитаних за Партію регіонів готові проголосувати 24,1% респондентів, за Блок Юлії Тимошенко - 16,6%, за Блок Арсенія Яценюка – 12,8%, за КПУ – 4,8%, за Блок Литвина – 3,1%. Певні шанси також мають ВО „Свобода” (2,1%) та Народний союз „Наша Україна” (1,8%). Інші партії мають менше 1% прихильників (у кожному окремому випадку).

Якби найближчим часом відбулися президентські вибори, то за В.Януковича проголосували б 24,8% опитаних, за Ю.Тимошенко – 16,6%, за А.Яценюка – 14,7%, П.Симоненка – 3,7%, за В.Литвина – 3,5%, за В.Ющенка – 2,1%, за О.Тягнибока – 1,3%, за А.Гриценка – 1,1%, за С.Тигіпка – 1,0%. Інші політики мають менше 1% прихильників (у кожному окремому випадку). 

Якби до другого туру президентських виборів вийшли Юлія Тимошенко та Віктор Янукович, то кращі шанси перемогти мав би В.Янукович. За нього готові проголосувати 35,0% опитаних, а за Ю.Тимошенко – 29,6%.

Більш детально результати дослідження представлені на сайті  ЦСД „Софія” (http://www.sofia.com.ua/page3.html)