Київ. 27 травня. УНІАН. Україна і Польща домовилися про співпрацю на рівні місцевих громад задля розвитку постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи Поліського регіону.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили учасники проекту, що реалізовується “Чорнобильською програмою відродження та розвитку” (впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні), польським Інститутом регіонального розвитку та представниками органів місцевого самоврядування України і Польщі.

В рамках проекту 37 представників органів місцевого самоврядування Польщі відвідали населені пункти в Україні, що відносяться до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відео дня

За результатами візиту його учасники планують налагодити двосторонню співпрацю, що дозволить впровадити низку спільних ініціатив та проектів, які сприятимуть ефективному соціально-економічному розвитку постраждалих територій.

“В Україні є регіони, які традиційно співпрацюють з Польщею, проте Полісся для більшості польських громад залишається Terra Incognita. Для нас важливо, щоб між цими містами налагодилась ефективна співпраця і розпочалися стажування спеціалістів середньої ланки органів місцевого самоврядування”, - зазначив керівник “Чорнобильської програми відродження та розвитку” Павло ЗАМОСТЬЯН.

На його переконання, коли конкретні люди, спеціалісти економічних, інформаційних комунальних відділів, районних адміністрацій, міських та сільських рад спілкуватимуться та співпрацюватимуть, обмін досвідом, кращими практиками та спільне вирішення проблем спеціалістами сприятиме ефективнішому розвитку громад як в Україні так і в Польщі.

Як зазначають організатори проекту, на сьогодні вже виконано перший етап двосторонньої співпраці, під час якого більшість міст та районів підписали угоди про співпрацю. В угодах міста та райони зобов’язуються розвивати двостороннє співробітництво в усіх сферах на основі взаєморозуміння і довіри. Сторони беруться сприяти розвиткові усіх форм взаємовигідних зв’язків і видів співробітництва між підприємствами і мешканцями міст двох країн.

Другим етапом стане візит партнерів з української сторони до відповідних повітів та гмін (районів та міст) Польщі, що відбудеться вже у середині вересня цього року.

Третім етапом буде стажування та візити з обміну досвідом для спеціалістів за різними напрямками. Особливий наголос робитиметься на систему надання послуг (дозвільна документація, реєстрація, інформування), методи залучення інвестицій та організацію культурних заходів. Основними учасниками стануть працівники економічних, інформаційних та комунальних відділів з районних адміністрацій, міських та сільських рад Поліського регіону.

Серед найцікавіших напрямків поглиблення двосторонньої співпраці польські партнери зазначають високий потенціал проектів щодо покращення рівня енергозбереження на соціальних об’єктах та комунальних підприємствах, запровадження ефективних методів управління органами місцевого самоврядування та сертифікацію органів управління за міжнародними стандартами ІSО 9000, налагодження зв’язків між конкретними підприємцями та інвесторами, а також, безумовно, культурний обмін.