Київ. 27 травня. УНІАН. Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) прогнозують, що після виборів Президента політична ситуація в Україні не стабілізується.

Про це експерти заявили під час прес-конференції в УНІАН на тему: ”Політичні ризики в Україні: джерела й структура”.

Як зазначила керівник політичних програм УНЦПД Світлана КОНОНЧУК, під політичними ризиками маються на увазі тенденції, які провокують стан невизначеності в ухваленні політичних рішень і перешкоджають економічним агентам у плануванні своїх дій на ринках країни, а також негативно впливають на стан різних соціальних груп. На сьогодні, за її словами, глибину політичних ризиків в Україні експерти оцінюють на рівні 7-8 балів за 10-бальною шкалою.

Відео дня

С.КОНОНЧУК пояснила, що це означає існування поряд з країною осередків нестабільності, включення України в зону конфлікту інтересів та високу поляризованість політичного поля, а також закритість процесу ухвалення рішень органами державної влади, які часто приймаються в інтересах самих політичних гравців, а не в інтересах соціальних груп, що не беруть безпосередньої участі в ухваленні рішень, втручання уряду у справи корпорацій і високий рівень корупції.

Основними чинниками політичної нестабільності на сучасному етапі, вважає С.КОНОНЧУК, є процес перегрупування інтересів груп впливу, зумовлений майбутніми президентськими виборами. Разом з тим, на її думку, після виборів Президента політична ситуація в Україні не стабілізується.

Експерт прогнозує, що основні групи впливу, які беруть участь в політичних процесах, продовжуватимуть домінувати і лише збільшуватимуть свій вплив на процеси ухвалення політичних рішень.

“Інтрига політичного процесу в Україні пов’язана не зі зміною домінування груп впливу, бо ними залишаться представники крупного капіталу, а в тому, яким чином відбудеться перегрупування їх інтересів: чи вони вступлять у фазу конфронтації з новим главою держави, чи буде знайдено порозуміння на основі врахування інтересів цих груп новим Президентом країни”, - вважає С.КОНОНЧУК.

Експерт проекту УНЦПД з оцінки політичних ризиків Ігор НЕМЧИНОВ також вважає, що і короткостроковий (до осені 2009 року), і середньостроковий (до завершення виборів Президента) прогноз для країни буде несприятливим.

Він звернув увагу на процес прийняття важливих державних рішень, який вважає непрозорим і кулуарним. На думку І.НЕМЧИНОВА, сьогодні головні політичні сили не зацікавлені в тому, щоб один раз і назавжди вирішити якусь серйозну проблему, наприклад, Податкового кодексу чи того ж таки грального бізнесу. За його словами, нинішній стан ухвалення рішень в системі державної влади можна охарактеризувати як “стабільність у нерозвитку”.

Тому І.НЕМЧИНОВ вважає, що не варто очікувати від президентських виборів або від переформатування в той чи інший спосіб Верховної Ради суттєвого зменшення дії існуючих ризиків і стабілізації політичної ситуації в країні.