Київ. 26 травня. УНІАН. Асоціація власників малих архітектурних форм та Національний комітет порятунку бізнесу критикують ухвалений Київрадою порядок розміщення МАФів і вимагатимуть переглянути це рішення на сесії Київради 28 травня.

Про це заявив голова Національного комітету порятунку бізнесу Валерій ЧЕРНЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, прийняття програми антикризової підтримки підприємців “знову поставило під загрозу існування у Києві малих архітектурних форм і, як наслідок, надходження до міського бюджету від комерційної діяльності підприємців”.

Відео дня

“Новий порядок передбачає видачу дозволів через єдиного оператора, що фактично означає абсолютну монополію цього оператора. Підприємці отримуватимуть лише тимчасові дозволи на тимчасове встановлення об’єктів, не отримуючи при цьому права на користування земельними ділянками, на яких розташовані ці об’єкти. Більше того, у порядку немає чіткого визначення, хто саме є землекористувачем, у той час як, згідно діючого законодавства, користування земельною ділянкою без оформлення належним чином прав на неї забороняється або вважається самовільним зайняттям земельної ділянки”, - додав В.ЧЕРНЕНКО.

У свою чергу член фракції БЮТ у Київраді Юрій ДМИТРУК наголосив, що рішення сесії міської ради від 21 травня враховує інтереси власників МАФів, оскільки було розроблене за участю самих підприємців та Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва.

“Ви усі разом, і я у тому числі, були вдома у КУЖЕЛЬ (голова Держкомпідприємництва Олександра КУЖЕЛЬ – УНІАН) і ви переконували мене, а я був проти цього рішення, щоби голосувати саме за це рішення”, - сказав він.

Натомість представники асоціації власників МАФів наполягають на тому, що від так званого “проекту рішення Кужель”, яке розроблялося за участі підприємців, у проголосованому у четвер 21 травня порядку не залишилося нічого, йшлося на прес-конференції. Тому підприємці наполягатимуть на прийнятті такого порядку розміщення МАФів, який буде влаштовувати самих власників малих архітектурних форм. Щоб переконати владу у серйозності намірів відстояти власну позицію, Асоціація власників МАФів та Національний комітет порятунку бізнесу влаштують сьогодні автопробіг за участі близько 70 автомобілів, “озброєних” транспарантами з гаслами на захист малого бізнесу Києва за маршрутом КМДА – Держкомітет України з питань регуляторної політики та підприємництва – офіс київської філії БЮТ, повідомили вони на прес-конференції.

Як повідомляв УНІАН, Київська міська рада на сесії 21 травня прийняла нову схему видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд у столиці та програму антикризової підтримки підприємців, які здійснюють свою діяльність у цих спорудах. Новий порядок передбачає видачу дозволів через єдиного оператора, яким тепер визначено Головне управління архітектури та дизайну КМДА. Протягом двох місяців усі районні адміністрації, райради, а також підприємство “Київпастранс”, мають надати до Головархітектури списки всіх підприємців, які мають тимчасові споруди і працюють в них. Впродовж одного місяця Головархітектура має створити єдиний список всіх вже існуючих в столиці МАФів. Згідно з цим списком Управління видасть нові дозволи на ведення підприємницької діяльності особам, які вже мають функціонуючі МАФи. Ці дозволи будуть видаватись безкоштовно.