Київ. 26 травня. УНІАН. На поліпшення економічної ситуації в найближчі півроку чекає третина опитаних у квітні цього року керівників промислових підприємств України.

Такі результати квартального опитування Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕДПК) були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив директор ІЕДПК Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, питома вага опитаних керівників, які чекають позитивних змін в економіці країни, збільшилася до 33,6% порівняно з 10,6% в лютому ц.р. Питома вага менеджерів, які чекають погіршення економічної ситуації в подальші шість місяців, істотно скоротилася – з 58,3% в лютому до 21,7% у квітні.

Відео дня

Згідно з даними ІЕДПК, 41,8% опитаних керівників підприємств планують збільшувати випуск продукції впродовж найближчих трьох місяців, 37% – не мають наміру змінювати обсяги виробництва і 21,2% – планують скоротити випуск продукції.

За результатами опитування зафіксовано поліпшення очікувань керівників підприємств щодо попиту. Зокрема, в другому кварталі 31% опитаних прогнозують зростання попиту на продукцію внутрішньо орієнтованих галузей, 40,2% – чекають, що ситуація не зміниться, 28,8% – припускають, що попит продовжить скорочуватися.

Згідно з результатами опитування, традиційно перше і друге місце в рейтингу перешкод зростанню виробництва займають низький рівень попиту і високий рівень оподаткування. Третє і четверте місця залишаються за нестабільною політичною ситуацією і браком оборотних коштів (ліквідності).

Квартальне опитування керівників 300 підприємств ІЕДПК проводив у Києві і Київській, Львівській, Хмельницькій, Одеській і Харківській областях з 15 по 30 квітня 2009 року.