Київ. 25 травня. УНІАН. Асоціація міст і громад України ініціює внесення до парламенту законопроекту про майнову відповідальність за житлово-комунальні борги громадян.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент Асоціації Мирослав ПІТЦИК.

За його словами, цей законопроект передбачає, що якщо борги за житлово-комунальні послуги перевищують 10% вартості житла, що знаходиться у власності громадянина, то через суд можна продати це житло й погасити борг.

Відео дня

М.ПІТЦИК зазначив, що сьогодні близько 30% населення не вносить плату за ЖКП у зв`язку з тим, що за це не передбачено покарання. Водночас, за його словами, ці 30% неплатників, в основному, не пенсіонери, а юристи, а також ті, хто ознайомлений з українським законодавством і знає, що покарання за несплату не передбачено.

Крім того, М.ПІТЦИК повідомив, що через те, що в Україні серед населення близько 30% неплатників ЖКП, то й знизити рентабельність послуг неможливо, оскільки комунальні підприємства почнуть зазнавати збитків. А рентабельність до 50% дає можливість виплачувати ЖКП у повному обсязі, впевнений М.ПІТЦИК.

Він зазначив, що даний законопроект буде зареєстровано у Верховній Раді наступного тижня.

Крім того, асоціація виступає за те, щоб тариф на ЖКП корелювався з урахуванням зміни вартості газу та електроенергії.