Київ. 20 травня. УНІАН. Цього року зовнішнє незалежне оцінювання проходить на доброму організаційному рівні та забезпечує рівні можливості та права для всіх учасників тестування.

Про це сказали на прес-конференції в УНІАН представники громадських організацій, які проводили спостереження за проведенням зовнішнього тестування.

“Цього року зовнішнє незалежне оцінювання проходить на доброму організаційному рівні та забезпечує рівні можливості та права для учасників тестування”, - сказала член Координаційної ради Громадської мережі “Опора” Інна СОВСУН.

Відео дня

Вона зазначила, що “Опора” спільно з КВУ вже вдруге проводила спостереження, тому можна говорити про те, що в обох організаціях є досвід спостереження за ЗНО.

За словами І.СОВСУН, цього року вплив людського чинника під час ЗНО було мінімізовано, а кількість порушень була незначною. “Грубих порушень не було. Не було допомоги з боку адміністрації, підказок учням, не було зафіксовано протекціонізму щодо абітурієнтів з боку адміністрації пунктів тестування”, - сказала вона. Водночас І.СОВСУН повідомила, що під час тестування з історії України було зафіксовано найбільше порушень організаційного характеру.

За її словами, зважаючи на масовий характер ЗНО, зафіксовані недоопрацювання є на рівні “статистичної похибки” і не мали впливу на процедуру та результати тестування.

Керівник проекту КВУ Наталія ЛІННИК зазначила, що найбільш типовими недоліками є невідповідний рівень підготовки інструкторів та деяких відповідальних за пункти тестування; несистемні випадки формування персоналу пункту тестування на 100% з працівників закладу, де проходить тестування (за нормами не більше 30%); неналежне опломбування вільних аудиторій, що надає ймовірну можливість для перебування сторонніх осіб на пункті тестування; відсутність бейдж-індикаторів та вказівників; недостатньо якісна охорона пунктів тестування від проникнення сторонніх осіб з 8.00 до 9.00 до пункту тестування, неналежні умови для інвалідів - учасників тестування; поодинокі випадки відсутності налагодженої доставки абітурієнтів до пунктів тестування.

Крім того, Н.ЛІННИК повідомила, що під час тестування з боку інструкторів та учасників тестування траплялися поодинокі випадки ігнорування інструкторами зчитування “Типової промови інструктора в аудиторії тестування”, що позбавляло учасників тестування ознайомлення щодо їх прав, обов’язків та правил проведення тестування. Також з боку учасників тестування спостерігалися подекуди масові спроби списування, консультації з батьками та вчителями за межами аудиторії, спроби використання технічних комунікаційних засобів.

Підвищити якість проведення зовнішнього незалежного оцінювання, на думку організаторів кампанії, можна шляхом посилення навчання інструкторів та персоналу пунктів тестування, адекватної оплати праці адміністрації пунктів тестування - відповідно до ступеню відповідальності, активного інформування учасників тестування з вказуванням типових помилок при реєстрації на тестування і можливостями щодо захисту прав, пропагування дотримання учасниками тестування конкурентних умов при проведенні тестування.

Учасники конференції також зазначили, що прийняття в цілому законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження ЗНО якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів” може стати вирішальним кроком для усунення деяких суперечностей між чинними нормативними актами щодо ЗНО та законом. Так, потребує врегулювання на рівні закону питання законного статусу сертифіката зовнішнього тестування, визначення правової відповідальності за порушення залученими до проведення тестування людьми, затвердження результатів ЗНО як вступних іспитів до вишів та деякі інші питання.