Київ. 19 травня. УНІАН. Заборона грального бізнесу в Україні розширить його тіньову частину. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила член Української асоціації діячів грального бізнесу Ірина СМИРНОВА.

«Тіньовики й зараз працюють. На них не вплинув ані наказ Мінфіну, ані цей закон (про заборону грального бізнесу в Україні – УНІАН). Цей бізнес як існував, так і існуватиме. Можливе збільшення тіньового ринку за рахунок того, що закрито всі легальні компанії. Тобто тіньовий бізнес розширятиметься», – сказала І.СМИРНОВА.

Віце-президент Асоціації грального бізнесу Григорій ТРИПУЛЬСЬКИЙ зазначив, що на сьогодні точно сказати, яку частину ринку займає «тінь», складно, оскільки таких досліджень не проводили. «За нашими підрахунками – я думаю, що вони достатньо об`єктивні – відсотків тридцять ринку перебуває в так званій тіні. Вони не мають ліцензії Міністерства фінансів, а отримують ліцензію обласних адміністрацій, і це суб`єкти, які не платять патент. Вони платять фактичні податки», – сказав він.

Відео дня

При цьому Г.ТРИПУЛЬСЬКИЙ уточнив, що обсяг усього грального ринку в Україні, за приблизними підрахунками асоціації, становить близько 1 млрд. дол.

Представник Асоціації грального бізнесу Тамара ГОЛУБЧИК додала, що останнім часом простежувалася тенденція виходу тіньових операторів «у світло», проте, на її думку, із запровадженням заборони «вони зроблять крок назад».

Як повідомляв УНІАН, 15 травня ц.р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні». Законом забороняється не тільки гральний бізнес, а й участь в азартних іграх. Згідно із законом, до суб`єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 8 тисяч мінімальних зарплат з конфіскацією грального устаткування, а прибуток від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до держбюджету.

Того ж дня прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО висловила сподівання, що глава держави підпише цей закон.

Заступник голови Секретаріату Президента, представник Президента в Конституційному Суді та Центральній виборчій комісії Марина СТАВНІЙЧУК 18 травня заявила, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО готовий проаналізувати всі пропозиції, зокрема, правового характеру, що стосуються врегулювання ситуації з гральним бізнесом в Україні.

Водночас М.СТАВНІЙЧУК зазначила, що станом на 18 травня Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні», прийнятий Верховною Радою 15 травня ц.р., не надходив на підпис Президенту України.