Київ. 15 травня. УНІАН. Права міноритарних акціонерів компанії Ferrexpo можуть бути ущемлені внаслідок планів мажоритарних акціонерів компанії з викупу акцій і проведення додаткової емісії.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин Вячеслав БУТКО.

За його словами, на 19 травня цього року заплановано загальні збори акціонерів Ferrexpo, до порядку денного яких включено питання про викуп акцій і здійснення додаткової емісії. За інформацією В.БУТКА, загалом планується викупити до 10% акцій компанії, при цьому не виключено, що їх може бути придбано в тому числі й у афільованих стратегічному власнику структур. Таким чином, за його словами, цю купівлю буде зроблено на користь мажоритарного інвестора компанії за рахунок самої Ferrexpo, в якій частка міноритарних акціонерів становить 49%.

Відео дня

На думку В.БУТКА, через це міноритарні акціонери компанії можуть опинитися в невиграшній ситуації, оскільки за їх рахунок може статися викуп акцій у компанії, яка їм не належить.

В.БУТКО також не виключив можливості утиску прав міноритаріїв у разі ухвалення зборами акціонерів рішення про проведення додаткової емісії. За його інформацією, статутний фонд планується збільшити на 27-28%, при цьому реалізація відбуватиметься за ціною 10 пенсів за одну акцію, тоді як їхня ринкова ціна сьогодні становить 1,3 фунти.

Довідка УНІАН. Компанія Ferrexpo (Швейцарія) займається виробництвом і експортом залізорудних окатишів. Компанії належить більш як 85% акцій одного з найбільших виробників окатишів в Україні – Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

Акції Ferrexpo plc котируються на Лондонській фондовій біржі. Власником 51% Ferrexpo є український бізнесмен Костянтин ЖЕВАГО.