Київ. 13 травня. УНІАН. Керівництво ТОВ «Порив», якому належить мережа гральних закладів, в тому числі у Дніпропетровську, де сталася трагедія, вважає, що причиною пожежі міг бути підпал.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив заступник генерального директора ТОВ «Порив» з питань безпеки Володимир ГУЦУ-БІДЕНКО.

За його словами, зібрані службовою комісією підприємства дані щодо можливих причин пожежі вказують на те, що вогонь не міг виникнути через замикання електропроводки.

Відео дня

«З тих даних, якими ми володіємо, осередок пожежі виник не в результаті якогось замикання, а в зв’язку з тим, що в зал (гральний) була пронесена або підкинута якась речовина, яка має властивості миттєвого загоряння… На цей час ми чітко знаємо, що пожежа виникла шляхом підпалу, але стверджувати - умисно чи ні це було зроблено, можна буде тільки по завершенню розслідування», - сказав він, запевнивши, що службова комісія підприємства готова надати слідству свої висновки та зауваження, а також в разі необхідності підприємство готове долучити до органів розслідування своїх фахівців і має намір провести свою незалежну експертизу, результати якої нададуть правоохоронним органам.

Коментуючи безпосередньо результати таких висновків В.ГУЦУ-БІДЕНКО запевнив, що гральний зал, де виникла пожежа, як і всі інші 132 зали, які розташовані в Україні і належать підприємству, мають всі необхідні дозвільні документи. Що стосується безпосередньо залу в Дніпропетровську, в ньому було 5 вогнегасників, якими скористалися під час пожежі працівники салону та відвідувачі, а також 3 виходи, включаючи основний. За словами В.ГУЦУ-БІДЕНКА, одним з таких виходів скористалася під час пожежі бармен, яка закликала слідувати за нею всіх осіб, які перебували на той час в залі, однак з невідомих причин до її вказівок люди не прислухались.

Крім того, за словами В.ГУЦУ-БІДЕНКА, один із відвідувачів залу, який брав участь у гасінні пожежі, надав свідчення про те, що перед виникненням пожежі чув хлопок, а після нього вибух.

Як зазначив заступник гендиректора, цей самий свідок показав, що у момент вибуху та виникнення полум’я відчув різкий запах спирту або якоїсь іншої хімічної речовини. У той же час під час огляду місця події було з’ясовано, що в середині гральних автоматів, навіть у тих, що були розташовані в зоні вогню, відсутні сліди горіння, а дерев’яні тумби, на яких містяться ці пристрої, взагалі не загорілися.

Водночас, під час огляду місця пожежі було встановлено, що автоматичні вимикачі захисту електромережі перебували в робочому стані і жоден з них не вимкнувся.

Як зазначив В.ГУЦУ-БІДЕНКО, саме ці підстави дають можливість вважати, що причиною пожежі було чиєсь зовнішнє втручання.

Як повідомляв УНІАН, у Дніпропетровську в ніч на 7 травня в приміщені залу гральних автоматів ТОВ «Метро ДжекПот», яке належить ТОВ «Порив», сталася пожежа, внаслідок якої загинуло 9 та травмовано 11 осіб.

9 травня голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор БОНДАР підписав розпорядження про анулювання ліцензії ТОВ «Порив» на утримання тоталізаторів та гральних закладів у Дніпропетровській області.