Київ. 7 травня. УНІАН. Національна конфедерація профспілок України ініціює створення Національної профспілкової ради для проведення необхідних організаційних та практичних заходів щодо відродження довіри до профспілкового руху в Україні та його реформування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний секретар НКПУ Петро ПЕТРИЧЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Таку ініціативу організації він пояснив тим, що сьогодні в Україні існуючі профспілкові організації не мають належного, ніж раніше, впливу на роботодавців. Крім того, ледь не за кожною з них стоять певні політичні сили, які через профспілки вирішують власні інтереси і розподіляють сфери впливу, сказав П.ПЕТРИЧЕНКО.

Відео дня

Водночас НКПУ пропонує створити національний спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та об’єднань для запровадження системи довгострокових галузевих, регіональних угод та колективних договорів на підприємствах, установах, організаціях та здійснення контролю за їх виконанням.

Разом з тим, на переконання членів НКПУ, необхідно надати профспілкам право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України, впровадити погодинну оплату праці, надати профспілкам реальні контрольні функції за виконанням трудового законодавства, безпеки праці, колективних угод тощо. Також представники НКПУ виступають за підвищення кримінальної відповідальності у разі невиконання роботодавцем трудового законодавства та перешкоджання діяльності профспілкових організацій та об єднань.

Як зазначив П.ПЕТРИЧЕНКО, "лише через системний підхід до вирішення накопичених проблем, використовуючи соціальний діалог, при широкій участі громадських організацій, насамперед профспілок, можна досягти вирішення існуючих проблем трудящих".