Київ. 6 травня. УНІАН. Настоятель Свято-Успенського кафедрального собору, архімандрит Олексій заявляє про спроби представників влади Херсону перевести з комунальної у приватну власність церковне майно, яке мало бути повернуте церковній громаді.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Архімандрит Олексій зазначив, що у 1992 році Свято-Успенський кафедральний собор був повернутий Українській православній церкві, але шість будинків, які раніше належали цій церкві, не повернули.

Відео дня

Архімандрит Олексій повідомив, що звертався до міського голови Херсона Володимира САЛЬДО з проханням повернути один з шести цих будинків, який вивільнився у липні 2008 року після переїзду з нього міської довідки. За словами настоятеля, він отримав від міської ради відповідь, у якій зазначалося, що питання про використання цього будинку вирішуватимуть депутати на сесії міськради.

Архімандрит Олексій стверджує, що в цей же час приватними особами було укладено договір купівлі-продажу даного приміщення, незважаючи на те, що майно перебуває в комунальній власності. Настоятель Свято-Успенського кафедрального собору зауважив, що Апеляційний суд Херсонської області визнав недійсним цей договір, оскільки особа, яка нібито продавала цей будинок, чітко заявила, що не брала участі у цій операції, а паспорт у нього викрали всередині 2007 року.

Настоятель собору повідомив, що на сьогодні судові процеси у цій справі тривають. За його словами, на нього чинить тиск один з депутатів Херсонської міської ради, який нібито і претендує на це приміщення.

Архімандрит Олексій заявив, що звернеться до Європейського суду з прав людини, якщо в Україні не вдасться “знайти справедливість”.

У свою чергу, присутній на прес-конференції правозахисник Едуард БАГІРОВ зазначив, що “в цій історії його обурює бездіяльність органів прокуратури”.

За його словами, незважаючи на звернення до органів прокуратури, вони не вживають заходів з припинення “рейдерства групи осіб” щодо церковного майна. Він зауважив, що в Херсоні відпрацьовується “система відбирання в міських громад приміщень”.