Київ. 28 квітня. УНІАН. 16 травня в місті Коростені Житомирської області відбудеться десятий щорічний Всеукраїнський фестиваль сучасної української літератури “Просто так”.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив член журі, письменник Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ.

За його словами, на сьогодні до оргкомітету конкурсу вже надійшли роботи від понад 250 учасників. “За всі десять років така кількість є рекордом”, - сказав він. При цьому письменник нагадав, що прийом конкурсних робіт триватиме до 6 травня. В рамках конкурсу будуть визначені кращі роботи в номінаціях “Проза”, “Поезія”, “Гумор і сатира”, “Дитяча література”, “Література для дітей” і “Критика”. За його словами, всі бажаючі можуть подати конкурсні роботи одразу в декілька номінацій. М.СИДОРЖЕВСЬКИЙ зауважив, що на даний момент найбільше надійшло прозових та поетичних конкурсних робіт. “На жаль, дуже мало, і це тенденція критичних творів, гумористичних та сатиричних, творів для дітей і дитячих робіт”, - сказав він. В той же час, наголосив М.СИДОРЖЕВСЬКИЙ, щороку значно зростає рівень надісланих робіт. “До участі в конкурсі долучаються не тільки початківці, а і вже відомі письменники”, - сказав він. Крім того, вперше за час проведення конкурсу, взяти участь в ньому виявили бажання представники інших країн, зокрема, надійшли конкурсні роботи з Російської Федерації та Румунії. “Вік учасників також різний – від 12 до 75 років. І всі ці тенденції свідчать про те, що увага до конкурсу, незважаючи на кризу зростає”, - сказав М.СИДОРЖЕВСЬКИЙ.

Відео дня

В свою чергу, член журі, письменник Валерій НЕЧИПОРЕНКО зауважив, що цьогоріч умови фестивалю дещо змінені. Зокрема, наголосив він, до фіналу не будуть запрошуватися фіналісти минулих років та не будуть вручатися заохочувальні премії. Він також додав, що під час фестивалю усі фіналісти зобов’язані будуть особисто на сцені прочитати впродовж 10 хвилин свої твори або уривки з них.

В.НЕЧИПОРЕНКО повідомив, що переможцям фестивалю передбачається вручення премій. Зокрема, гран-прі – 3000 грн. і нетбук фірми “Діавест”, 5 премій за перше місце по 1000 грн., 5 за друге – 500 грн., 5 за третє по 250 грн. Він також наголосив, що існує традиційна премія від Спілки гуманістів України, подарунки дітям-переможцям та подарунки від компанії “Плеяди”. В.НЕЧИПОРЕНКО також повідомив, що спонсорами фестивалю виступили фірма “ДіаВест”, газета “Дзеркало тижня”, кампанія “Плеяда”, а інформаційними спонсорами – УНІАН, 5-й канал, газети “Киевские ведомости” та “Літературна Україна”.

У свою чергу заступник генерального директора вітчизняного переробника риби та морепродуктів кампанії «Плеяди» Валентина ШТУПЕРТ, який є спонсором фестивалю наголосила, що даний фестиваль є унікальним, оскільки проведення саме таких заходів допомагає боротися з існуючою в Україні духовною кризою. “Я впевнена, що 16 травня ми отримаємо масу задоволення”, - сказала вона.

В свою чергу керівник департаменту маркетингу кампанії “ДіаВест” Іван УРСУЛОВ наголосив, що майбутнє нашої країни залежить від талановитих дітей, які докладають свої зусилля та намагаються писати літературні твори. “Саме від їх сприйняття світу і від погляду на життя залежить майбутнє України”, - додав він. За словами І.УРСУЛА, “ДіаВест” вже третій рік поспіль встановлює свій приз, аби заохотити всіх талановитих людей до творчості.