24 квітня компанія TNS Ukraine розіслала результати весняного дослідження аудиторії газет (NRS), які розповсюджуються в Києві.

В опитуванні брала участь істотно менша кількість видань, у порівнянні з осіннім дослідженням 2008 року. Список щоденних видань, що взяли участь у дослідженні скоротився майже наполовину (13 видань проти 21). Список щотижневих видань скоротився не так відчутно (50 видань у порівнянні з 64). Подібна тенденція обумовлена, по-перше, тим, що, не витримавши скорочення рекламного ринку і зростання вартості паперу та поліграфії,  з ринку пішли практично всі щоденні безплатні інформаційні видання: «15 минут»,  «Обзор»,  «Вечерком». Закрилася платна «Газета 24».  «Киевские ведомости», «Вечірній Київ», «Вечерние Вести»,  «Хрещатик», «Жизнь», «День» участі в опитуванні не взяли, але група лідерів залишилась незмінною, бо зазначені платні видання ніколи до неї не входили.

Як правило, прийнято порівнювати два однакових періоди (весну з весною, осінь з осінню), але у зв’язку з принциповою зміною економічної ситуації восени минулого року, коректніше буде порівняти два найближчих періоди – осінь 2008 року з весною 2009 року.

Відео дня

Щоденні видання

Даними дослідження у сегменті щоденних видань зафіксовані наступні зміни:

1. Аудиторії одного номеру «Сегодня»  та «Факты и комментарии»  скоротилися на 10% та 8%, відповідно.

2. Збільшення аудиторії одного номеру в сегменті суспільно-політичних видань спостерігається в «Газете по-киевски» (на 3%) та в газеті «Блик» (на 6%). 

3. Суттєво збільшила свою аудиторію щоденна ділова преса. Аудиторія «Коммерсанта» зросла на 14%, «Экономических известий» на 9% та газети «Дело» на 1%. Можна зробити припущення, що це обумовлено підвищеним (під час  кризи) інтересом  до інформації економічного характеру.

     

Щотижневі видання

У п’ятірці щотижневих видань  (за аудиторією 1 номеру)  зафіксовані такі зміни:

1. На друге місце вийшла рекламна безплатна газета «Киев на ладонях»

2. З другого на третє місце перемістилася безплатна інформаційна «Газета нашего района». Втім, варто відмітити, що це єдина безплатна інформаційна газета, що в умовах кризи, ціною зменшення обсягу і оптимізації мережі розповсюдження, продовжує виходити в Києві, та взяла участь у рейтингуванні.

3. Зростання аудиторії показали «Киев на ладонях» (на 13%) та «Кореспондент» (на 18%), який значно піднявся у рейтингу (з 7 на 5 місце).

4. З п’ятірки лідерів вийшли «Аргументы и факты».

• закриття щоденних безплатних інформаційних газет,

• зростання аудиторії одного номеру ділових видань,

• скорочення аудиторії загальноукраїнських щоденних видань.

 

Данні надані соціологічною службою медіа групи «ПресЦЕНТР»

*NRS-Київ 2009/1 – телефонне опитування мешканців Києва у віці 12-65 років. Вибірка – 3063 респондентів.

Cover – охоплення видання у тисячах чоловік

Сvr.% - охоплення видання у відсотках

Unprj.Cvr. – кількість людей у вибірці