23 квітня 2009 року, Київ, Україна  - Під час проведення прес-конференції, присвяченій започаткуванню процесу впровадження в Україні Європейської хартії для малих підприємств та відповідного проекту технічної допомоги, представники Державного комітету України з питань регуляторної політики та  підприємництва,  - головного бенефеціару Проекту, та представники  Делегації Європейської комісії наголошували на важливості Хартії для підвищення конкурентоспроможності   малих підприємств в Україні.

Проект, який втілюється за фінансової підтримки ЄС,  буде завершено упродовж поточного року. Цей Проект  є свідченням подальшої співпраці Уряду України та Європейської  Комісії в рамках  Діалогу ЄС та України з питань державної політики розвитку підприємництва. Завдання Проекту передбачають наступне:

Відео дня

· Підтримку Діалогу ЄС та України з питань державної політики розвитку підприємництва та забезпечення поступу  у впровадженні десяти принципів визначених у  Європейській хартії для малих підприємств 

· Підвищити спроможність Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та інших урядових інституцій  впроваджувати та виконувати принципи Європейської Хартії для малих підприємств 

Заступник голови Держкомпідприємництва Світлана Свищева , зазначила, що Україна повністю підтримує принципи Хартії, і вважає їх  впровадження   вкрай необхідним для створення  більш сприятливого середовища для росту малих підприємств в Україні, аби вони змогли повністю розкрити свій потенціал та здійснити гідний внесок  в економічне зростання країни.   На разі - додала пані Свищева -  завдяки  співпраці з Європейською Комісією,  беручи участь у цьому Проекті Держкомпідприємництва  та наші партнерські інституції задіяні до проведення  скрупульозної оцінки  поступу України у впровадженні Хартії, остаточні результати, якої (очікується що ми їх отримаємо у вересні  місяці), складуть основу для  подальшого впровадження реформування бізнес середовища  для малих підприємств в Україні. На думку пані Свищевої, значення малих підприємств для України наочно ілюструють такі два прості факти. Їхня чисельність становить 85%  від усіх підприємств в Україні, і вони забезпечують працевлаштування для десяти  мільйонів осіб.

Менеджер Проекту Грігоріос Концоглу,  який представляє Відділ економічного розвитку та інноваційної політики, Представництва Європейської комісії в Україні,  сказав, що Комісія ставить своїм пріоритетним завданням тісну співпрацю  з Держкомпідприємництва стосовно процесу Хартії, і  тому  виділила  кошти на фінансування цього проекту,  для надання підтримки в процесі проведення оцінки та допомоги в процесі впровадження принципів Хартії в Україні. Він також висловив сподівання  на те, що впровадження цього Проекту допоможе краще зрозуміти, які подальші кроки слід здійснити  для того, щоб забезпечити підвищення конкурентоспроможності українських малих підприємств, та сприятиме впровадженню додаткових  заходів, спрямованих  на забезпечення росту цього сектора економіки.

Шейн МакОлі, керівник групи консультантів проекту «Підтримка розробки та впровадження Європейської хартії для малих підприємств в Україні», що здійснюється за фінансування Європейського Союзу, зазначив, що участь України в процесі Хартії свідчить про  тверде рішення України  забезпечити більше сприяння та підтримку її малих підприємств, та ліквідувати перепони для їхнього майбутнього розвитку. Він також додав, що дуже задоволений тим рівнем співпраці який на сьогодні  досягнуто з Держкомпідприємництва, що можна вважати за передвісник  успішного впровадження Проекту в цілому.  

Європейську хартію для малих підприємств було прийнято у 2000 році  Головами урядів країн членів Європейського Союзу. Хартія наголошує важливість росту малих підприємств, підвищення їхньої конкурентоспроможності  та  питань  працевлаштування, визначаючи при цьому десять принципів, покликаних сприяти такому розвиткові, які, зокрема, включають:  навчання та підготовку для здійснення підприємницької діяльності, дешевше та  швидше започаткування діяльності нових підприємств, удосконалення законодавства та регулювання, наявність кваліфікації, навичок та вмінь  необхідних в умовах  сучасної економіки , інвестиції в технологію  та покращання доступу до фінансування та  справедливе оподаткування.

Майже 40 країн приєдналися до Хартії, та висловили свою відданість її принципам. Участь України  в процесі Хартії передбачається Указом Президента та Резолюцією Кабінету Міністрів України, прийнятою в липні місяці 2008 року.  В  Україні  малим підприємством вважається  підприємство,   де кількість працівників не перевищує 49 осіб, а обсяг річного валового доходу не перевищує 70 мільйонів гривень.

Для отримання подальшої інформації звертайтеся до:

Шейна МакОлі , керівника групи консультантів  Проекту «Підтримка розробки та впровадження Європейської хартії для малих та середніх підприємств в Україні» що впроваджується за фінансування ЄС  

INTERPROJECTS GmbH International Consulting,

Франкфурт-на-Майні,

Німеччина;

Моб.: + 38 095 817 26 72;

e-mail: mcauleyshane12@gmail.com

Армана Гамзяна, заступника директора Департаменту розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва  (Держкомпідприємництва),

9/11 вул. Арсенальна, Київ, 01001;

Телефон : + 38 (044) 285 80 61