Київ. 22 квітня. УНІАН. ВАТ «АК «Київводоканал» не виключає можливості техногенної катастрофи найближчим часом через відсутність перекладення мереж. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив перший заступник гендиректора компанії Вячеслав БІНД.

За словами В.БІНДА, компанія має старе устаткування, яке енергоємне і має велику зношеність.

«Усі дії «Київводоканалу» сьогодні полягають у тому, щоб підтримувати дієздатність устаткування. Тобто, труби ми можемо лише латати, в насосах - міняти лише підшипники. Якщо найближчим часом «Київводоканал» не розпочне перекладення каналізаційних і водопровідних мереж за рахунок будь-яких джерел фінансування – це спричинить техногенну катастрофу», - сказав він.

Відео дня

За словами В.БІНДА, «ми маємо старий парк техніки для ліквідації аварій, старе устаткування. У нас бувають ситуації, коли на 1-2 райони водопровідних мереж ми маємо 1-2 машини, хоча слід мати 3-4, а від цього залежить швидкість локалізації аварій».

За даними В.БІНДА, серйозні проблеми залишаються на Бортницькій станції аерації. «Сьогодні у "Київводоканалу" немає майданчиків, куди можна відводити мул після очищення стоків, і устаткування, яке у нас є, перебуває у вкрай критичному стані», - повідомив він.

У свою чергу голова правління - гендиректор «Київводоканалу» Ярослав ФІЛАТОВ відзначив, що компанія через відсутність коштів у недостатньому обсягу проводить заміну мереж. «Зараз ми спроможні міняти близько 30 км мереж на рік, а мали б для того, аби бодай підтримати ситуацію, – близько 100-120 км. Якщо говорити про капітальне вкладення, про оновлення парку мереж – це не один мільярд гривень, враховуючи стан мере, у якому вони перебувають», - сказав він. За його даними, близько 37% мереж зношено на 80%, 200 км зношено повністю. «А це означає, що фактично в землі труби немає», - сказав Я.ФІЛАТОВ.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня на брифінгу міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій КУЧЕРЕНКО заявив, що результати перевірок Державної житлово-комунальної інспекції підтвердили катастрофічний стан водопровідно-каналізаційного господарства Києва, до якого призвела бездіяльність столичної влади.

Міністр відзначив необхідність втручання у вказану ситуацію Кабінету Міністрів України і правоохоронних органів.

Як відзначив О.КУЧЕРЕНКО, найбільш актуальною проблемою водопровідно-каналізаційного господарства столиці залишається жахливий стан Бортницької станції аерації, яка є єдиною системою очисних споруд стічних каналізаційних вод міста Києва. За даними Міністерства ЖКГ, усі три блоки очищення стічних вод і допоміжних цехів станції відпрацювали свій амортизаційний ресурс в середньому на 90% і потребують глибокої реконструкції та модернізації.

Фахівці Держжитлокомунінспекції відзначають, що 26% водопровідних мереж столиці вичерпали свій термін експлуатації, 21% водопровідних мереж перебувають в аварійному стані і потребують термінової заміни. За даними інспекції, каналізаційні мережі столиці вичерпали свій амортизаційний ресурс на 39%, при цьому 33,7% мереж (879,1 км.) перебувають в аварійному стані і потребують термінового перекладення. «Досі експлуатуються каналізаційні мережі, споруджені до 1917 року. В аварійному стані колектори, збудовані в 1950-1980 роках, критична ситуація склалася на Головному міському каналізаційному колекторі, Позняківському, Чумаківському колекторах і колекторі Архітекторів. За інформацією інспекції, в 2008 році в каналізаційних мережах сталася 14 тис. 861 аварія, що на 2 тис. 211 більше, ніж у 2007 році.