Київ. 22 квітня. УНІАН. Вітчизняні книговидавці та книгорозповсюджувачі відзначають зростання, з початком економічної кризи, попиту на українську книгу на внутрішньому ринку.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр АФОНІН.

“Зараз, в останній період часу, спостерігається збільшення сектору вітчизняної книги, і ми можемо сьогодні говорити уже про 30% на українському ринку української книги”, - сказав О.АФОНІН.

Відео дня

Він зауважив, що за радянських часів українська книга займала 40% книжкового ринку, а російська - 60%, однак після розпаду СРСР і до осені 2008 року частка вітчизняних книг становила лише близько 20%, російських - 80%.

За словами О.АФОНІНА, якщо така тенденція збережеться і знайдуться засоби поповнення обігових коштів, зокрема інвестиції та доступні кредитні ресурси, то частка української книги на власному ринку може “дуже і дуже суттєво зрости”. “Це може бути десь близько 50%”, - уточнив він.

Зростання попиту на українську літературу експерти пояснюють значним подорожчанням російських книг.

Так, директор дистриб’юторської компанії «Самміт-книга», що постачає російські видання до України, Ігор СТЕПУРІН звернув увагу на набагато більший вплив економічної кризи на російських видавців, ніж на вітчизняних. За його словами, сусіди змушені були підвищити ціни на книги в середньому у 3-4 рази, в результаті чого російські книги стали набагато дорожчими, в тому числі і в Україні, тому їх почали менше купувати.

Разом з тим, зауважив експерт, економічна криза призвела до суттєвого зменшення платоспроможності українських поціновувачів літератури і вони дедалі більше уваги звертають на вітчизняні книги, вартість яких сьогодні значно менша.

На вітчизняних книговидавців, поінформував О.АФОНІН, криза вплинула значно менше. За його інформацією, хоча близько 55% видавництв майже на половину зменшили кількість назв і накладів продукції, 25% - зберегли їх на минулому рівні, а 15% видавців навіть збільшили.