Київ. 21 квітня. УНІАН. 23 квітня о 19.00 в кінотеатрі “Жовтень” відбудеться київська прем’єра фільму польського режисера Анджея КЕМПІНЬСКІ “Трон в Україні”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сам режисер сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Автор фільму зазначив, що Україну та Польщу поєднує понад тисячолітня історія, однак досі сусіди, українці та поляки, остерігаються і часто не довіряють одне одному. Питання “Чому так сталося?” ставить А.КЕМПІНЬСКІ у своїй стрічці. Фільм “Трон в Україні” описує повернення до Києва Михайла КАРАЧЕВСЬКОГО-ВОВКА – громадянина Франції, дипломата на пенсії і аристократа: Великого князя Києва, Чернігова і Калачева. За словами режисера, життя цієї людини стало основою сюжету фільму про сучасність та минуле українського та польського народів на тлі історичних подій, що подані без лозунгів та стереотипів.

Відео дня

На прес-конференції А.КЕМПІНЬСКІ поширив відкритий лист до Президентів і прем’єр-міністрів України та Польщі. Даруючи високопосадовцям копії фільму, режисер висловив сподівання, що він стане кроком до поглиблення діалогу між нашими народами. А.КЕМПІНЬСКІ також закликав керівників двох держав створити Українсько-Польський союз. “Це об’єднання прискорить процес приєднання України до Європейської спільноти, що автоматично ліквідує принизливий для обох народів кордон, який між нами збудували”, – йдеться у листі митця.