Київ. 8 квітня. УНІАН. Більшість вітчизняних політичних експертів вважають, що претендент на президентський пост має належати до політичної сили і бути партійним кандидатом.

Такі результати експертного опитування оприлюднила сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник директора Інституту глобальних стратегій Уляна КИРІЄНКО.

Що стосується моделі президентських виборів, зазначила вона, то 87,5% опитаних експертів виступають за збереження прямих всенародних виборів Президента і лише 12,5% - за вибори глави держави в парламенті.

Відео дня

“При цьому 53,1% експертів вважають, що претендент на президентську посаду має бути партійним кандидатом, а 31,3% - безпертійним”, - сказала У.КИРІЄНКО.

Коментуючи вищезазначені результати, директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ зауважив, що раніше в експертному середовищі домінувала думка, що Президент має бути “надпартійним чи позапартійним”. Проте з урахуванням подій, що відбуваються, додав він, точка зору експертів змінилася і вони вважають, що Президент має все ж таки бути в партії, а партії будуть використовувати президентські вибори для своєї “розкрутки”.

На думку політолога, “партія без президентського кандидата – це не партія”, і таким є досвід розвинених європейських країн зі змішаною формою державного правління (наприклад, Франції).

Зараз же, сказав В.КАРАСЬОВ, згідно з Конституцією України та чинним законодавством, кандидат у президенти має бути безпартійним.

Експертне опитуваня “Зміни та тенденції у розвитку українських політичних партій” було проведено Інститутом глобальних стратегій 23 березня - 6 квітня. У ньому взяли участь 32 експерти з різних регіонів України - політологи, соціологи і представники партійних осередків усіх парламентських політичних сил, Соціалістичної партії та ВО “Свобода”.