Київ. 7 квітня. УНІАН. Голова Центру політико-правових реформ Ігор КОЛІУШКО вважає, що рішення про проведення виборів Президента 25 жовтня 2009 року та місцевих рад у 2010 році суперечать законодавству.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

“Ми щотижня спостерігаємо грубе ігнорування положень Конституції і законів з боку всіх органів влади - і Президента, і парламенту, і Кабінету міністрів”, - сказав експерт. І.КОЛІУШКО наголосив, що кричущими прикладами стали рішення про призначення виборів Президента та місцевих рад.

Відео дня

Він зауважив, що вибори Президента, відповідно до Конституції України, мали би відбутися в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень глави держави - 17 січня 2010 року. І.КОЛІУШКО нагадав, що ВР ухвалила рішення про проведення президентських виборів 25 жовтня 2009 року. “Пройшло 1 квітня, і ніхто не збирається відміняти це рішення. Більше того, продовжують окремі депутати доводити, що це правильно, посилаючись на якусь недопустимість зворотної дії закону в часі. Зрозуміти логіку цього посилання не вдається”, - сказав він. За словами І.КОЛІУШКА, вирішити це питання має саме Конституційний Суд України.

Подібна ситуація, наголосив він, спостерігається і щодо терміну призначення чергових виборів місцевих рад. Він зауважив, що Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування використав незрозумілий механізм. “Комітет прийняв у себе на засіданні протокольне рішення, відповідно до якого чергові вибори мають відбутися не відповідно до Конституції у 2011 році, а в 2010. І розіслали це в усі органи місцевого самоврядування. І всі органи тепер посилаються на цей лист і кажуть, що вони готуються до виборів у 2010 році”, - додав він. І.КОЛІУШКО зауважив, що в цьому питанні крапку над “і” також має поставити Конституційний Суд.