Київ. 3 березня. УНІАН. Перші автори відтворення корони князя Данила Галицького готують документи для судового позову до представників "Ордену Данила Галицького", які без дозволу скопіювали та видали за власний їхній витвір.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив мистецтвознавець та геральдист, автор реконструйованої корони князя Д.Галицького Олексій РУДЕНКО.

"Ми маємо намір оскаржити такі дії в суді. Юристи зараз працюють над закінчення складання позову", - сказав він.

Відео дня

О.РУДЕНКО повідомив, що у 2002 році розробив та здійснив реконструкцію корони, якою у 1253 році було короновано князя Данила Галицького. Сама ж реконструкція була проведена на замовлення лідера всеукраїнського монархічного руху "Трон" Юрія ТОПЧІЯ, організація якого на сьогодні має офіційні майнові права на витвір.

За словами О.РУДЕНКА, також разом з короною було виготовлено ще декілька церемоніальних атрибутів, які складають гіпотетичний комплект регалій монаршого дома Габсбургів-Лотарингських, як титулярних королів Галиції та Лодомерії (на кшталт подібних комплектів регалій для інших коронних територій, що вироблені у країнах колишньої Дунайської монархії).

"Як корона, так і інші предмети, неодноразово з 2002 року демонструвалися публічно, у тому числі у телевізійних програмах та друкованих засобах масової інформації. Їх зовнішній вигляд можна побачити на офіційних веб-сайтах ТОВ "Геральдична Палата, Олекса Руденко та Компаньони", організації "Трон" та інших", - зауважив О.РУДЕНКО.

Однак, за його словами, у 2008 році по країні було розповсюджено новину про те, що представники "Ордену Данила Галицького" "провели історичні пошуки та зробили реконструкцію корони Данила Галицького, залучивши до цього безліч спеціалістів та використавши зображення корони, що було на печатці іншого князя - Юрія".

На переконання О.РУДЕНКА, цей виріб є точною копією створеної ним корони. Оскільки його "псевдо-автори" повністю повторили конструкцію, включаючи технічну частину, винайдену О.РУДЕНКОМ у 2002 році. До того ж всі технічні деталі на другому виробі повністю скопійовані до дрібниць, включно з використанням матриць, пуансонів, кліше, ливарних форм, кріплень тощо, стверджує фахівець.

При цьому О.РУДЕНКО підкреслив, що оригінал корони князя Данила Галицького не зберігся, тому оригінал реконструкції, зроблений ним у 2002 році, є єдиним існуючим на даний час витвором образотворчого мистецтва на мотив корони князя, що має історико-художню цінність.

"Таким чином, виріб, що видається іншими за оригінал реконструкції корони князя Данила, виготовлений у порушення всіх існуючих норм законодавства щодо захисту авторських прав і є плагіаторською копією, та не має жодної історико-художньої цінності. Тому цей виріб є контрафактною продукцією та підлягає знищенню, а організатори цієї афери підлягають кримінальній, адміністративній та цивільній відповідальності", - наголосив О.РУДЕНКО.

"Ми маємо намір оскаржити такі дії в суді. Юристи зараз працюють над закінчення складання позову", - додав він.