Київ. 3 квітня. УНІАН. Депутати фракції Блоку Литвина в Київській міській раді звертатимуться до СБУ, прокуратури, судових органів з приводу можливих маніпуляцій та фальсифікацій в сесійній залі для отримання необхідного результату голосування за проекти рішень порядку денного засідання сесії міськради, що відбулось вчора, 2 квітня.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова фракції Блоку Литвина у Київраді Валерій МОШИНСЬКИЙ. У прес-конференції також взяли участь депутати від Блоку Литвина у Київраді Олена АНТОНОВА та Валерій ПОНОМАРЕНКО.

За інформацією В.МОШИНСЬКОГО, факт підтасовки результатів голосування фракція виявила під час голосування за проект рішення щодо протесту прокурора на незаконне рішення Київради про дитячий садочок “Орлятко” (Аскольдов пров., 5). Керівник фракції підкреслив, що Блок Литвина завжди категорично відстоював цей садочок і докладав усіх зусиль, щоб зберегти його для дітей. Вчора на сесії протест прокуратури був підтриманий депутатами, водночас наприкінці сесії керівництво Київради знову винесло це питання на голосування, хоча, як зазначив В.МОШИНСЬКИЙ, згідно з регламентом, не мало права цього робити.

Відео дня

“При повторному голосуванні (на табло з результатами голосування) висвітився 61 голос (необхідний мінімум голосів, щоб відхилити протест – УНІАН). 60 голосів – це Партія регіонів, ГАК та Блок Черновецького і 1 голос від Блоку Литвина. Хоча депутат Денис КОСТОРЖЕВСЬКИЙ, чий голос був зарахований, не був у сесійні залі, і його картка для голосування також не була вставлена в систему “Рада”. Тобто очевидна фальсифікація голосування по проекту рішення”, - наголосив В.МОШИНСЬКИЙ.

За його словами, голосувала картка-дублікат Д.КОСТОРЖЕВСЬКОГО і невідомо з якого депутатського місця.

“Ми знаємо, що є дублікати карток Олеся Станіславовича, і що це шулерство буває робиться. Це неодноразово було”, - В.МОШИНСЬКИЙ.

“Вчора від цинізму перейшли до криміналу. Інакше це не можна назвати. Ми будемо звертатись і в Генпрокуратуру, і у Верховну Раду, і до гаранта нашої Конституції – Президента. Вчора була підтасовка голосів та фальсифікація рішення”, - заявив лідер Блоку Литвина в Київраді.

Взагалі, за його словами, на сьогодні в Київраді відбувається “беспрєдєл” і “розграбування міста”. “Це очевидно. Київрада займається виключно дерибаном. Блок Черновецького, ГАК, “Регіони” займаються чисто своїми меркантильними справами, рішення в основному приймаються за дерибан землі, за власність, і більше нічого цих депутатів не цікавить”, - заявив В.МОШИНСЬКИЙ.

У свою чергу, голова постійної комісії Київради з питань освіти та науки В.ПОНОМАРЕНКО зазначив, що дитсадок “Орлятко”, про який йде мова, – це не звичайна будівля, а будувалася вона як палац для дітей. Він споруджений ще у 1939 р. за проектом відомого радянського архітектора Йосипа Каракіса, за що він був відзначений державною премією. Рішенням Київради будівля була передана з балансу Печерського району на баланс міста, на що прокуратура й видала протест. За його словами, надалі дитсадок чекає “приватизаційний шлях” і невідома доля. При цьому В.ПОНОМАРЕНКО повідомив, що на Аскольдовому провулку було два дитсадка, що стояли поряд. На сьогодні іншу будівлю вже знесли, і на його місці заплановане якесь будівництво. Він не виключив, що будівлю “Орлятка” також можуть знести.

За інформацією В.ПОНОМАРЕНКА, очолювана ним комісія Київради не підтримала рішення про відхилення протесту прокуратури, але, разом з тим, відповідний проект рішення все ж таки був винесений на розгляд сесії.

В.ПОНОМАРЕНКО додав, що головуючий на сесії може комусь із депутатів додати час для виступу, а декому взагалі не надати слова, як це було вчора стосовно депутатів від Блоку Кличка. Крім того, за його словами, депутати просто вимагають пофракційного висвітлення результатів по кожному голосуванню.

“Якби ми вчора не підняли шум і не сказали по фракціях, і не засвітилось Блок Литвина - 1 голос, ми б не зрозуміли, яким чином були зроблені маніпуляції, і що незаконно зарахувалась картка нашого депутата”, - підкреслив В.ПОНОМАРЕНКО.

Він також звернув увагу, що вчора під час сесії багато разів оголошувалось, що система “Рада” “зависла” і її треба перезавантажити. Для цього оголошувались перерви, під час яких, як вважать у Блоці Литвина, відбувались кулуарні домовленості з депутатами щодо забезпечення необхідного результату голосування.

О.АНТОНОВА зазначила, що Блок Литвина через суд вимагатиме відмінити рішення Київради від 2 квітня. Водночас вона заявила, що депутати та громадськість організують охорону дитсадка “Орлятко”. “Ніхто, крім дітей та їхніх батьків, туди не зможе зайти”, - пообіцяла депутат.

Довідка УНІАН. Проект рішення щодо дитсадочка "Орлятко", включений до порядку денного вчорашнього засідання, мав назву "Про розгляд протесту прокуратури міста Києва від 04.02.2009 №32 вих-09 на рішення Київради від 28.08.2008 "Про внесення змін до рішення Київради від 27.12.01 "Про формування комунальної власності територіальних громад районів міста Києва". Після відповідної заяви фракції Блоку Литвина проект підтримали лише 60 депутатів Київради. Перед закриттям сесії проект поставили на переголосування і в результаті було зафіксовано, що за нього проголосував 61 депутат.