Київ. 31 березня. УНІАН. Україні необхідно терміново переглянути пріоритети розвитку своїх Збройних сил.

Про це заявили експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Україна не здатна вести військові дії адекватно сучасним військовим загрозам. Обороноздатність держави зруйновано вщент», - констатував керівник дослідницький проектів ЦДАКР Сергій ЗГУРЕЦЬ, додавши, що за 17 років Україна так і не побудувала ефективних і боєздатних Збройних сил.

Відео дня

Експерт зазначив, що проблеми армії та питання захисту держави українськими політиками ігнорувалися та ігноруються системно, але справа не тільки у відсутності грошей для армії.

«Попри нові загрози та зовнішні виклики для України, жодна з гілок влади в Україні не демонструє системної уваги до інтересів обороноздатності та інтересів Збройних сил», - сказав С.ЗГУРЕЦЬ. Він пояснив, що армія в Україні завжди була і досі перебуває за межами системи внутрішньодержавних заборон і противаг.

«В Україні компонентами цієї системи є, зокрема, Міністерство внутрішніх справ, прокуратура, суди, Служба безпеки. Саме ці органи з різним ступенем інтенсивності та прозорості застосовуються для підтримки рівноваги всередині країни. Але не армія…», - заявив експерт. Він додав, що вперше 2009 року бюджет на утримання МВС перевищив витрати на Міноборони та армію.

На його думку, байдужість до створення дієвих ЗС цілком зрозуміла. “Можновладці не розуміють, чому вони повинні турбуватися про армію, якщо армія як інститут не приносить їм користі», - констатував С.ЗГУРЕЦЬ.

Як вихід з цієї ситуації експерти ЦДАКР пропонують негайно зробити низку кроків з розвитку системи оборони держави.

Перший етап (2009-2011 роки) повинен включати модернізацію системи ППО, посилення Сил спеціальних операцій і Об`єднаних сил швидкого реагування.

Протягом другого етапу – 2011-2015 роки – Україна повинна зосередитися на створенні неядерного щита стримування за рахунок створення багатофункціональних ракетних комплексів.

Крім того, військові експерти ЦДАКР виступили проти збільшення чисельності армії та збереження строкової служби.

«До 2015 року чисельність повністю професійних ЗСУ не повинна перевищувати 120-130 тис.», - вважає С.ЗГУРЕЦЬ.