Київ. 31 березня. УНІАН. У зв’язку з економічною кризою фінансове становище двох третин українських родин погіршилося за останні кілька місяців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень, які оприлюднив сьогодні його директор Юрій РУБАН на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив Ю.РУБАН, відповідно до отриманих результатів опитування можна зробити висновок, що "в Україні криза нарощує бідність і розмиває передумови для формування середнього класу": порівняно з вереснем 2008 року наполовину зросла кількість громадян, яким грошей не вистачає на харчування, за той же період на третину зросла кількість осіб, яким не вистачає грошей на необхідні витрати.

Відео дня

Так, за останні два місяці кількість родин, що мусять економити на харчуванні, зросла майже удвічі - у січні таких родин було 32,8%, у березні стало 59,1%. Крім того, 63,2% респондентів вбачають у нинішній ситуації загрозу для себе чи для родини.

Водночас у півтора рази за вказаний період зросла кількість людей, які відчули проблеми із своєчасністю і повнотою виплати зарплат, пенсій, стипендій чи іншої соціальної допомоги: у січні таких респондентів було 39,5%, у березні - 57,5%.

Разом з тим у половини із опитаних виникли труднощі з оплатою житлово-комунальних послуг, у кожній шостій родині накопичились борги (у Східному регіоні - у кожній п’ятій).

Опитування проводилося 14-17 березня за квотною вибіркою серед населення від 18 років в усіх областях України, АР Крим та Києві. Опитано 2006 осіб, похибка вибірки становить 2,3 відсотка.