Київ, 31 березня. УНІАН. Глобальний фонд боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією планує 1 червня розглянути заявку Україну про фінансування програми боротьби з туберкульозом у розмірі 100 млн. дол.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив портфоліо-менеджер ГФ Андреас ТАМБЕРГ.

«Україна готує чергову заявку щодо боротьби з туберкульозом до дев`ятого раунду, який відбудеться 1 червня. І фінансування цієї програми буде чималим – близько 100 мільйонів доларів», - сказав А.ТАМБЕРГ.

Відео дня

За його словами, Глобальний фонд розраховує, що Україна якісно підготує технічну та фінансову частину цієї заявки. «Цього разу в нас є підстави вважати, що і технічна, і фінансова частина буде добре написана, і ми сподіватимемося, що під час розгляду цієї заявки незалежна технічна комісія дасть позитивну оцінку. Але це в руках самих фахівців і України загалом», - наголосив представник Глобального фонду.

Як повідомляв УНІАН, за даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, Азербайджан, Молдова, Казахстан, Узбекистан і Україна лідирують у поширенні туберкульозу з множинною лікувальною стійкістю.

Україна належить до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. 2008 року в країні на туберкульоз захворіли 35 тис. 925 осіб, тобто 77,8 на 100 тис. населення. Проте ці показники трохи стабілізувалися порівняно з 2007 роком. Так, торік захворюваність становила 79,8 на 100 тис. населення (порівняно з 2007 роком вона знизилася на 2%). Захворюваність серед сільських жителів перевищує захворюваність серед городян (відповідно – 80,7 на 100 тис. населення і 76,4 на 100 тис.).