Київ, 27 березня. УНІАН. Ініціативна група забудовників вимагає від міністра оборони Юрія ЄХАНУРОВА здійснити негайну перевірку фінансово-господарської діяльності державного підприємства Міністерства оборони «Укрвійськбуд», мотивуючи невиконанням цим підприємством зобов`язань щодо закінчення зведення житлового будинку в Борисполі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявили учасники ініціативної групи забудовників сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Група приватних і юридичних осіб інвестували в будівництво житлового будинку в Борисполі, купивши облігації компанії «Фарелл», які повинні були погашатися через надання людям квартир у цьому будинку. Замовником будівництва стало державне підприємство «Укрвійськбуд». Термін здачі будинку в експлуатацію відповідно до договорів придбання облігацій було призначено на другий квартал 2008 року, але його кілька разів переносили», - сказав представник ініціативної групи забудовників Олександр ПРИМА.

Відео дня

За його словами, спорудження будинку припинилося в серпні 2008 року, а всі звернення до ДП «Укрвійськбуд» і компанії «Фарелл» не дали жодних результатів. «Усі інвестори виконали свої фінансові зобов`язання в повному обсязі, причому багато хто з них брав кредити і зараз їх виплачують з відсотками», - сказав ще один представник ініціативної групи Дмитро ДАН.

О.ПРИМА уточнив, що термін дії облігацій закінчується 31 березня 2009 року. Відповідно до договору, після закінчення цього терміну цінні папери мають погашатися через складання договору про власність на квартиру.

«Але квартир, як і грошей, немає. Банки, які видавали кредити на будівництво квартир, ще навіть не отримали розпорядження компанії «Фарелл» про погашення облігацій», - повідомив Д.ДАН.

За інформацією ініціативної групи, інвестори вклали в спорудження будинку 55 млн. грн., що в повному обсязі покриває вартість квартир. Ініціативна група також звернула увагу на той факт, що емітент облігацій ТОВ «Фарелл» при статутному капіталі в розмірі 20 тис. грн. випустило облігацій на суму 25 млн. грн. «Поручителем випуску цих облігацій стало підприємство «Укрвійськбуд». А компанією «Фарелл» керує один з колишніх працівників «Укрвійськбуду», - уточнив О.ПРИМА.

Своєю чергою президент Асоціації приватних інвесторів і вкладників Тетяна ШАЛЬМАН вважає, що Державна комісія з цінних паперів недостатньо контролює виконання зобов`язань будівельних компаній щодо облігацій. «Зараз в Україні кількість таких проблемних будинків, як у Борисполі, становить 2780 об`єктів, і лише 60 об`єктів отримали фінансування на закінчення будівництва зі Стабілізаційного фонду», - повідомила вона.

Як повідомляв УНІАН, станом на 1 грудня 2008 року в Україні налічувалося 2711 об`єктів незакінченого житлового будівництва, з яких 1102 об`єкти мали ступінь будівельної готовності понад 50%. За інформацією Міністерства регіонального розвитку та будівництва, для закінчення будівництва цих об`єктів потрібно близько 10 млрд. грн.