Київ. 26 березня. УНІАН. Асоціація «Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну» (СОВАТ) прогнозує різке зниження або повне припинення експорту сигарет із України після запланованого підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор асоціації Володимир ДЕМЧАК.

«За підсумками 2008 р. в Україні було вироблено на експорт 10,2 млрд. штук сигарет. Ми цей увесь експорт втратимо. Оскільки в законопроекті (№2402, про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, прийнятому ВР у першому читанні, – УНІАН) є оригінальна інновація – щоб тютюнову сировину обкладати акцизним збором», - сказав В.ДЕМЧАК.

Відео дня

Він пояснив, що акцизний збір – це податок на споживання. «У нас тютюнову сировину не споживають, це суперечить класиці цього податку. Крім того, у нас є декрет про акцизний збір, в якому чітко сказано, що сировина, з якої виробляється підакцизна продукція, не обкладається акцизним податком», - сказав В.ДЕМЧАК. На його думку, це зробить дорожчою українську продукцію в середньому на 20% і зробить її неконкурентноздатною щодо продукції, виробленої в інших країнах, де сировина не оподатковується.

В.ДЕМЧАК уточнив, що в 2008 році Україна експортувала сигарет на суму 170 млн. 387,4 тис. дол. проти 133 млн. 471,9 тис. дол. у 2007 році.

На сьогодні Україна експортує тютюнову продукцію в країни Азії, Африки та країни пострадянського простору.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про збільшення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, згідно з яким з 1 травня поточного року акциз на тютюнові вироби буде збільшено більш ніж удвічі.