Київ. 26 березня. УНІАН. «Укравтодор» має намір до 1 травня ц.р. ліквідувати всі сезонні руйнування автомобільних доріг державного значення, до 1 червня – доріг місцевого значення.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Правління ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» Валерій ВОЩЕВСЬКИЙ.

За його даними, різкі зміни погодних умов призвели до того, що одна четверта частина протяжності автодоріг – 42 тис. км – пошкоджена ямами, вибоїнами і деформаціями. З них – 8,6 тис. км - дороги державного значення і 33,5 тис. км – місцевого.

Відео дня

У свою чергу, голова «Укравтодору» Вадим ГУРЖОС запевнив, що у дорожніх організацій достатньо можливостей, щоб завершити роботи з ліквідації ямочності на автодорогах у ці терміни, кошти з Держбюджету виділяються.

За словами В.ГУРЖОСА, на поточні ремонти цього року в цілому направлять 4 млрд. грн., включаючи зимове утримання і ремонти після зими. Крім того, на капітальні ремонти і будівництво автодоріг буде витрачено ще понад 6 млрд. грн.

Він нагадав, що в цілому в 2009 р. Держбюджетом передбачено 16 млрд. грн. на фінансування доріг загального користування, що порівняно з 10 млрд. грн. у 2008 р. є достатньо великою сумою.

За словами В.ГУРЖОСА, існує три причини сезонних руйнувань автодоріг, серед яких - постійне недофінансування галузі у минулі роки, кліматичні умови і збільшення габаритів і маси транспортних засобів.

За даними керівника відомства, з 20 тис. км автодоріг державного значення 85% потребують повного оновлення. «У середньому, для приведення 1 км дороги у належний стан необхідно 3 млн. дол. Відповідно, ми одержимо цифру в 34-37 млрд. дол. Ця цифра значна, і на сьогодні Держбюджет і стан економіки не дозволяють це зробити. Приблизна ситуація і з дорогами місцевого значення», - сказав В.ГУРЖОС.

Довідка УНІАН. В Україні понад 700 тис. км автодоріг. На балансі Державної служби автомобільних доріг України ("Укравтодор") знаходяться 170 тис. км доріг, з них 20 тис. км – державного значення і 150 тис. км місцевого значення.

86 тис. км автодоріг – це комунальні автодороги, що не відносяться до балансу «Укравтодору».