Київ. 24 березня, УНІАН. Герой України, народний депутат I, II та IV скликань, лідер "Українського блоку" Степан ХМАРА прогнозує, що Росія намагатиметься переконати і європейських, і українських політиків щодо необхідності створення газового консорціуму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції на тему: "Як рішення Брюссельського саміту вплине на енергетичну безпеку України?" в УНІАН.

За словами С.ХМАРИ, в Брюсселі “нарешті європейське співтовариство побачило в Україні необхідного партнера в галузі енергетичної безпеки”. Він зазначив, що “це треба розглядати як першу перемогу, але на цьому не треба заспокоюватись”.

Відео дня

С.ХМАРА вважає, що Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ, українським політикам та “Укртрансгазу” своїми діями взимку вдалося довести, що “газотранспортна система є надійною, працює ритмічно і наші фахівці висококваліфіковані”. На його переконання, вкладення в українську ГТС понад 2,5 млрд. доларів сприятиме її реорганізації.

В той же час, на думку С.ХМАРИ, “безперечно, що Росія буде намагатися переконати і європейців, і деяких наших недалеких політиків, що все-таки треба зробити міжнародний консорціум, куди б увійшли західні європейці, Україна і Росія, щоб взяти під контроль нашу газотранспортну систему”. Він не виключає, що “тиск буде, все буде аж до корупційних певних схем”. За його словами, не виключено, що “може хтось і на Заході спокуситися на створення консорціуму”. “Нам не можна на це погодитись”, - наголосив С.ХМАРА. За його словами, Україні “не уникнути шантажу” з боку Росії, в тому числі і щодо збільшення ціни на газ, щодо розірвання контрактів, що вже спостерігається сьогодні.