Київ. 25 березня. УНІАН. В рамках фестивалю сучасного мистецтва “ГОГОЛЬFEST” 1 квітня у родовій садибі Миколи Гоголя в селі Гоголеве Шишацького району Полтавської області відбудеться святкування 200-річного ювілею письменника.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив президент громадського об’єднання «ГОГОЛЬFEST» Владислав ТРОЇЦЬКИЙ.

Зокрема, за його словами, в колишній садибі М.Гоголя буде влаштовано свято без елементів офіціозу та урочистостей. “Це робиться для того, щоб у колі друзів українська інтелігенція мала змогу відзначити день народження письменника “, - сказав він. Програмою заплановано екскурсія-огляд дому, святкове застілля, нічне театралізоване дійство, влаштоване командою «ГОГОЛЬFESTу», Центром Сучасного Мистецтва “ДАХ” та етно-хаос бендом “ДахаБраха”.

Відео дня

При цьому, за словами В.ТРОЇЦЬКОГО, сам фестиваль сучасного мистецтва “ГОГОЛЬFEST” відбудеться восени в Києві з 5 по 27 вересня. Він наголосив, що фестиваль, що проходитиме в “Мистецькому арсеналі”, галереї “Лавра” матиме насичену театральну, музичну та візуальну програму, а також включатиме в себе музичний та театральний “шоу-кейс” – презентацію українських колективів іноземним продюсером. Свою участь у фестивалі вже підтвердили представники більш як 20-ти країн. В.ТРОЇЦЬКІЙ зауважив, що цього року, попри акценти на святкування ювілею М.Гоголя, мате засновників фестивалю залишається тією ж, що і раніше – шляхом представлення в Україні зразків сучасного українського та світового мистецтва накопичувати творчу енергію задля створення нового культурного поля.

В свою чергу партнер фестивалю “ГОГОЛЬFEST” Євген УТКІН повідомив, що 11 квітня в приміщенні столичного “АЛЬТА-ЕКСПО” відбудеться 12 годинний концерт-перформанс “Україна без саранчі” або “Ні бездумній життєвій позиції суспільства споживання, що призводить до знищення загальнолюдських цінностей та нації як такої”. Він зауважив, що єдине композиційне ядро концерту-перформансу включає відеоджеінг TENPOINT VJ”S (UA), лазерну інсталяцію, виступ живих акторів (театр “ДАХ”) та сучасну музику (The Future sound of Londons (UK), Аліна ОРЛОВА (LT), SunSay(UA), DARQWAN aka Oris Jay (UK), VALTA@MINIKIN (UA).