Київ. 24 березня. УНІАН. В Обухівському районі Київської області минулого року було незаконно виділено близько однієї тисячі гектарів землі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: «Земельні махінації в Київській області: шляхи подолання проблеми», заявив заступник начальника, голова ліквідаційної комісії Обухівського управління земельних ресурсів Костянтин ШУРУБЕЙ.

К.ШУРУБЕЙ повідомив, що до його посадових обов’язків входить проведення інвентаризації архіву та електронної бази даних власників земельних ділянок району. Проаналізувавши документи про виділення громадянам земельних ділянок, він виявив махінації з землею.

Відео дня

“Лише за останній рік було незаконно виділено близько тисячі гектарів землі”, - сказав К.ШУРУБЕЙ. За нинішньої ринкової вартості 10 тис. доларів США за сотку, додав він, “виходить величезна сума - 1 мільярд доларів, і це лише за один рік і лише в Обухівському районі”.

За словами К.ШУРУБЕЯ, в Обухівському районі “діє організоване злочинне угруповання”, до якого входять посадовці Генеральної прокуратури України та держадміністрації Обухівського району. “Дуже важливу роль у цій злочинній групі”, наголосив він, відіграє старший слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ, який близько двох років тому порушив кримінальну справу за фактом підробки державних актів на землю.

К.ШУРУБЕЙ заявив, що “під цю кримінальну справу” слідчий постійно проводить вилучення документів із земельного відділу та адміністрації району та їхніх архівів. Потім залишає ці документи у себе, щоб “ніякі інші структури – СБУ, МВС чи ще хтось, не зміг за бажання отримати цю інформацію”. Таким чином, переконаний К.ШУРУБЕЙ, слідчий “прикриває всі незаконні схеми”.

Він навів приклад, що близько місяця тому цей слідчий вилучив книгу реєстрації видачі земельних актів, у якій було лише 20 записів. Серед них, за словами К.ШУРУБЕЯ, зареєстровано три акти на право власності на земельні ділянки “на острові площею 70 га на річці Козинка Української міської ради”. Водночас, зазначив він, Земельним кодексом України надавати землю на островах у приватну власність заборонено.

Однак, за цим фактом, підкреслив К.ШУРУБЕЙ, слідчий не вчинив жодних дій, хоча він тримав у себе книгу цілий місяць. Так само, за його словами, немає реакції правоохоронців на незаконну передачу у приватну власність десятків гектарів лісового фонду в Козині та Плютах, а також інших земель в районі.

К.ШУРУБЕЙ також повідомив, що до нього вже зверталися нові власники земельних ділянок, які вимагали підписати необхідні документи та засвідчити їхнє право володіти землею, однак він не погодився. Після цього на нього почали чинити тиск і погрожувати фізичною розправою.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому він вдався до такого способу оприлюднення фактів корупції, К.ШУРУБЕЙ зазначив, що “його вразили масштаби земельних махінацій, а всі звернення до правоохоронних органів залишилися без реагування”.

Під час прес-конференції К.ШУРУБЕЙ звернувся до генерального прокурора Олександра МЕДВЕДЬКА, голови СБУ Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА та міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА з проханням провести перевірку викладених ним фактів і заявив про готовність підтвердити випадки корупції та махінацій із земельними ділянками в Обухівському районі Київщини.