Київ. 23 березня. УНІАН. Більш як третина українців готова взяти участь в акціях протесту для захисту своїх інтересів .

Такі дані опитування сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН.

Зокрема, 22,4% опитаних готові взяти участь у вуличних мітингах та демонстраціях, 11,2% - у страйках, 4,1% - у голодуваннях та акціях непокори владі. Ще 24,8% респондентів відповіли, що готові на захист своїх інтересів взяти участь у зборі підписів під колективним зверненнями, а 33% - не змогли відповісти на запитання.

Відео дня

Водночас, 35% опитаних погодились би на введення надзвичайного стану з метою подолання кризи, 48,1% - проти таких заходів, ще 16,9% не змогли відповісти на запитання.

“Тобто ми бачимо, що суспільство не дає згоди на введення надзвичайного стану. Жодних таких загроз не існує. У нас є інша загроза – у нас немає розробленого плану подолання кризи”, - вважає Ю.РУБАН.

При цьому 55,5% респондентів підтримали б зосередження всієї влади в руках одного лідера з метою подолання кризи. Проти такого сценарію розвитку подій виступили 29,2% і ще 15,3% не змогли відповісти на запитання.

Але тільки 32,4% опитаних можуть назвати політичного діяча, якому готові довірити всю владу в країні, 44,6% - не можуть та ще 23% не змогли визначитися з відповіддю.

За словами Ю.РУБАНА, на запитання про можливі сценарії розвитку події в Україні, 47,2% респондентів відповіли, що політики продовжуватимуть боротьбу між собою, 18,3% - народні протести зметуть усіх теперішніх політиків, 12% - один із політиків зосередить у своїх руках всю владу, 6,2% - політики об’єднають свої зусилля в боротьбі з кризою. Ще 16,3% опитаних не змогли відповісти на запитання.

Довідка УНІАН. Національний інститут стратегічних досліджень проводив опитування 14-17 березня за квотою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років та старше. Опитано 2006 респондентів в усіх областях України, АРК та Києві. Похибка вибірки становить 2,3%.