З 17 по 20 березня  Україну відвідав Директор Департамента з питань співробітництва з країнами Центральної і Східної Європи та СНД Швейцарської Агенції з розвитку та співробітництва (SDC) пан Урс Херрен.

Мета візиту – ознайомитись з ходом виконання проектів місцевого розвитку, які реалізуються в рамках швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO за фінансової підтримки SDC в Криму, а також зустрічі з національними партнерами та керівництвом Кримської Автономії.

Насичена програма  передбачала зустрічі на найвищому рівні з керівництвом Міністерства України з питань регіонального розвитку та будівництва, з керівництвом Кримської Автономії, а також відвідання сіл Бахчисарайського та Ленінського районів АРК, де завдяки співпраці зі швейцарсько-українським проектом DESPRO, об’єднавши зусилля мешканців та заручившись підтримкою місцевої влади, місцеві громади успішно завершили проведення та капітальну реконструкцію сільських водогонів.

Відео дня

17 березня в Раді Міністрів Автономної Республіки Крим за участі п. Херрена відбулося засідання Кримського Республіканського Наглядового комітету швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Засідання Наглядового комітету провів його голова, Заступник Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим Азіз Абдуллаєв. Представники Бахчисарайського, Ленінського та Нижньогірського  пілотних районів презентували результати місцевих проектів.

Пан Херрен висловив свою вдячність  за  інформацію і висловив бажання якомога скоріше ознайомитися з місцевими проектами особисто.

Цього ж дня, 17 березня пан Урс Херрен взяв участь в урочистій церемонії відкриття нового водогону в с. Віліне Бахчисарайського району, а 18 березня перерізав урочисту стрічку перед пусковою системою нового водогону в с. Останіне Ленінського району АРК.

Виступаючи  на сільському святі, присвяченому відкриттю водогону в с. Віліне, п. Херрен зокрема сказав:

«Я відчуваю велике піднесення і радість разом з вами. Мешканці села і місцева влада  дуже багато зробили для того, щоб це свято відбулося. Тож, я хочу щиро подякувати кожній людині, яка доклала своїх зусиль до здійснення спільної мети – нового водогону. Я хочу підкреслити, що вода – це дуже важливо, але цінним є й те, що громада отримала досвід об’єднання та керування відповідним процесом».

18 березня в Симферополі п. Херрен мав офіційну зустріч у Верховній Раді Криму зі спікером Парламенту Анатолієм Гриценком, Головою Ради Міністрів АРК Віктором Плакидою, міністрами  та іншими офіційними особами. 

Під час зустрічі Голова Верховної Ради Криму від імені керівництва Автономії подякував Швейцарській Агенції з розвитку та співробітництва і п. Урсу Херрену особисто за співпрацю і допомогу. Були також висловлені зауваження та побажання щодо подальшого співробітництва та діяльності  донорських проектів SDC в Криму. Пан Урс Херрен зі свого боку запевнив присутніх, що докладе всіх зусиль, аби співробітництво в Криму розвивалося і розшироювалося.

Гідним завершенням візиту пана Урса Херрена в Україну стало підписання Меморандуму про співпрацю в реалізації  проекту «Підтримка децентралізації в Україні» між Швейцарською Агенцією з розвитку та співробітництва та Міністерством України з питань регіонального розвитку та будівництва, яке відбулося 20 березня у Києві. Міністр Василь Куйбіда в своїй промові з нагоди визначної події висловив сподівання на подальшу підтримку швейцарських партнерів у просуванні реформ, спрямованих на децентралізацію влади в Україні.

Довідка:

В 2008 році 11 сільських та селищних громад Бахчисарайського, Ленінського та Нижньогірського районів АРК досягли соціально-значущих результатів співпраці зі швейцарсько-українським проектом DESPRO :

• 5361 особу забезпечено якісною питною водою;

• Школи, дитячі садки та фельдшерсько-акушерські пункти отримали надійне водопостачання,

• Учасники місцевих проектів отримали цінний досвід самостійного вирішення завдань, які є важлилими для їх населеного пункту.

Загальна вартість вже реалізованих проектів місцевих громад становить 1 575 992 грн. , з них 323 442 (або 20,5% від загальної вартості) – внески членів громад, які користуються більш якісними послугами, 236 136 грн. (15%) залучено з місцевих бюджетів, решта – 1 016 414 (64,5%) – фінансова допомога швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

Місія проекта  – збільшення ролі місцевих громад в процесах управління, запровадження реформ на законодавчому рівні та перехід від централізованої моделі держави до такої форми демократичного управління, яка б забезпечувала громадянам певні соціально-економічні переваги.

Співробітництво DESPRO з місцевими громадами районів полягає в методичній та фінансовій підтримці їх ініціатив в реалізації проектів місцевого розвитку.

Рішення поставлених завдань здійснюється на основі співробітництва трьох сторін: проекта DESPRO, громади та місцевих органів влади.

Внесок в розвиток потенціалу громад з боку DESPRO складається з двох основних частин – фінансування обраних проектів та методична підтримка місцевих ініціатив. Проект реалізується в двох пілотних регіонах України  - в нижньогірському, Ленінському та Бахчисарайському  районах Автономної республіки Крим, а також в Тульчинському, Іллінецькому та Калинівському районах Вінницької області.          

                                                                         

                                                                              ***

За додатковою інформацією звертатись до Олени Сас

Тел. 8(044)270-55-21, 270-55-27, факс 279-67-27

Elena.Sas@despro.org.ua