Київ. 23 березня. УНІАН. Падіння ВВП в Україні за підсумками поточного року може становити 12%, а інфляція залишиться високою і становитиме 18%.

Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор БУРАКОВСЬКИЙ сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За його словами, це свідчення тих тенденцій, які зараз є у світі.

Відео дня

«Падіння ВВП призводить до певного скорочення інфляції, і навіть до дефляції, а з іншого боку - в Україні складніша ситуація, коли інфляція продовжує залишатися однією з основних проблем для української економіки», - сказав І.БУРАКОВСЬКИЙ.

Він зазначив, що перед українськими політиками стоїть завдання перегляду бюджету. «І тут існує ключове питання. Якщо ми будемо його переглядати, то що буде детермінантою такого перегляду? Ми повинні говорити про реалістичнішу оцінку доходів бюджету», - сказав І.БУРАКОВСЬКИЙ.

На його думку, Україна має обмежені можливості для фіскальної лібералізації, і це найбільше впливатиме на розроблення економічної політики.

Довідка УНІАН. Державний бюджет України на 2009 рік розраховано, виходячи з таких прогнозних макропоказників: зростання ВВП – 0,4%, номінальний ВВП – 1,062 трлн. грн., інфляція – 9,5%, індекс цін виробників – 12%.

20 лютого ц.р. прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що допускає внесення змін до Державного бюджету на 2009 рік у травні.

10 березня у представництві МВФ в Україні з посиланням на керівника місії МВФ Джейлу ПАЗАРБАЗІОЛУ УНІАН повідомили, що МВФ почав перегляд прогнозу макропоказників України на 2009 рік. На сьогодні прогноз МВФ передбачає спад ВВП України 2009 року на рівні 6%.

Світовий банк прогнозує зниження ВВП в Україні на 4% 2009 року.

Зростання реального ВВП України 2008 року, порівняно з 2007 роком, становило 2,1%, тим часом цьому зростання ВВП 2007 року, порівняно з 2006 роком, становило 7,6%.